Saturday, August 16, 2014

Prsulja

Prsulja je staro Bosansko jelo koje je dobilo naziv po tome sto se koristi meso od prsa za spravljanje ovog jela.  Prsulja bi se trebala praviti na taj nacin, da se u zdjelu stavi puter, doda luk I przi desetak minuta, pa potom meso, przi se dok se ne pocne karamelizovati, dodaju se person, mrkva, celer I paprika I nastavi sa  przenjem. Pokrije se paprikama ili patlidzanom I ostavi se peci nekoliko sati, a potom se te paprika ili patlidzan sa vrha bace.  Ja sam moju prsulju sastavila u zemljani lonac I stavila u rernu, ukljucila na 3 sata I otisla na posao.
 
 
Kad sam se vratila sa posla, prsulja je jos uvijek bila vruca, bacila sam patlidzan koji je prilicito bio zagorio I uzivala u prekrasnom jelu, uz koje sam posluzila pire krompir.
 
Sastojci:
 
1 kg junetine od prsa
1/2 kg luka
1/2 kg paradajza
1/2 kg paprika
patlidzan ili paprika za pokriti prsulju
2 stalka celera
3 mrkve
1 person, korijen I list
1/3 vezice cilantro
so, biber, lovorov list
100 gr putera (moze I manje)
 
Puter rastopiti I staviti u serpu. Dodati luk, meso, bijeli luk, I svo ostalo povrce isjeckano na reznjeve. Posoliti, pobiberiti I doliti sa casom I po vode. Staviti po vrhu na reznjeve isjecen patlidzan ili paprika, kako bi ste pokrili povrsinu mesa I ostalog povrca da ne bi izgorilo. Peci otkriveno.
 
Ukljuciti rerun I staviti u isto vrijeme zemljanu posudu. Peci 3 sata na 385 F.
 



 
 
Baciti izgorjeli patlidzan ili paprika I posluziti uz pire krompir, rizu ili kakvu finu pastu.
Naravno da ne morate peci otkriveno, mozete peci pokriveno, a tek na kraju pecenja otkriti da malo porumeni odozgo.


No comments:

Post a Comment