Sunday, August 3, 2014

Bosanski lonac

Pravljen u zemljanom loncu koji je glaziran unutra. Preporucujem...



Sastojci:
1 kg finog juneceg mesa
po zelji jagnjeceg (mi ne volimo tako da nisam stavljala)
2 mrkve
3 paprika
3 paradajza
1 patlidzan
1 persin
2 strucka celera
1 pakovanje mladog krompira (ili toliko dok ne napunite posudu)
2 glavice crnog luka
4 cehna bijelog luka
2 kasike sjeckanog persinova lista
so, biber, tucana paprika
3 lovorova lista
2 kasike ulja ili putera ili mjesavine
 
 
Meso isjeci na kockice I staviti na dno lonca. Staviti malo soli I bibera preko. Isjeckati obadva luka, celer, mrkvu I persin posuti preko mesa. Sljedeci red staviti paprika I patlidzan. Preko narezati krompir toliko da napunite lonac. Dosoliti i pobiberiti. Staviti tucanu paprika ili malo ljute papricice. Doliti vrelom vodom da u istoj razini sa povrcem ili malo manje.
 
Peci na 375 F/190 C 2-3 sata. Ja obicno izvadim poslije dva sata da provjerim razinu vode. Ako je sve u redu staviti nazad u rernu i kuhati da se povrce fino upihtija sa mesom.
 
Bon apetit :)
 
 
 
 

2 comments:

  1. Ovakav lonac kupujem prvom prilikom kad odem u Srbiju. Jesi li ti tvoj donela iz Bosne ili si ga kupila negde u Americi?

    ReplyDelete
  2. Milice ovaj je iz Bugarske prodavnice...

    ReplyDelete