Recept je veoma poznat na internetu a prva ga je objavila mlada i lijepa brcanka Selma.
Sastojci za tijesto:
4 jaja
100 gr secera
200 gr putera
100 gr cokolade
1 prasak za pecivo
4 kasike brasna
Sastojci za kremu:
200 gr cokolade
500 gr vrhnja za kuhanje
Umutiti bjelanca sa malo soli I ostaviti na stranu. Potom umutiti zumance sa secerom. U medjuvremenu rastopiti cokoladu I puter u mikrovalnoj (ili na ringli).
Dodati rastopljenu cokoladu I puter a potom I brasno pomijesanjo sa praskom za pecivo. Na kraju lagano umutiti umucena bjelanca.
Moj pleh je bio nekig 12x12 cm - cetvrtasti. Premazati ga sa puterom I malo posuti rbasnom pa izliti tijesto I peci na 180 C ili 355 F 20 minuta.
U medjuvremenu rastopiti vrnje I cokoladu u mikrovalnoj (ili na ringli). Umijesiti da se cokolada I vrhnje fino sjedine.
Pecen kolac malo izbosti vilicom pa preliti ganazom. Ostaviti malo da se ohladi pa staviti u frizider. Ukrasiti po zelji.
Mmmm, prste da polises... Cokolada uvek! :)
ReplyDeleteTi si Bebo pravi čokoljubac :-) Odlično i jednostavno!
ReplyDeleteNale, hvala ti puno... Vesna, cokoladu vole moji ukucani ja sam vise za vanilu, ali ovaj kolac je zaista jednostavan, brz I bogat...hvala puno <3
ReplyDeleteOdlična ideja Bebo
ReplyDeletehvala Dzoli <3
ReplyDelete