Jos jedno u nizu finih tradicionalnih jela. Djulbastiju nikako ne treba mijesati sa jelom zvano Djulbastije, jer se u potpunosti razlikuju, djulbastije se prave od fasiranog mesa u bijelom sosu. Takodje I fini komadi mesa kao sto je biftek koji se prze na rostilju nazivaju se djulbastijom I bitno se razlikuju od ove djulbastije.
Ova vrsta bosanske djulbastije se obicno prave od jagnjetine ili teletine I onda krckaju na tihoj temperaturi u rerni sa lukom I zacinima dok se meso u potpunosti ne ispihtija da se na kraju raspada dok ga jedete.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- 4 komada mesa otprilike 200 - 300 gr po osobi ( komadi mogu biti buta ili od plecke), meso jagnjetina ili teletina,
- 4 glavice luka, kod mene bio ljubicasti
- 4-5 cesnjaka ili po ukusu
- so, biber, ljuta papricica, ruzmarin, oregano, timijan, lovorov list, klincici, cimet po ukusu
Meso oprati. Luk bijeli I crni sitno izrezati. U zdjelu stavljati red luka, red mesa, koji smo prethodno nasolili I posuli ostalim zacinima. Sve dobro pokriti I ostaviti u frizider bar 24 sata.
Naredni dan meso ocistiti od luka I posusiti kuhinjskim papirom te preprziti snicle sa obadvije strane da fino porumene. Potom preprziti luk da se fino karamelizuje.
Sve staviti u vatrostalnu posudu, preliti sa temeljcem I staviti da se krcka na 300 F ili 150 C.
Duzina kuhanja zavisi od vrste mesa koje ste koristili za ovaj recept. Ako ste koristili teletinu ili mladu jagnjetinu trebace vam oko 1 sat. Za plecku I druge dijelove kojima inace treba duze da se peku trebace 2-3 sata.
Posluzite uz pire, ili omiljeni prilog. Meso je veoma socno I fino, a sos koji dobijete je naprosto fantastican.
No comments:
Post a Comment