Jednom godisnje ovdje kod nas dodju sljive. Lice na nase dole, ali po ukusu nisu ni blizu. Moj muz je birao jednu po jednu da budu fine I zrele, I iako su bile mekane I reklo bi se socne, ipak nedovoljno su bile zrele za knedle.
Bez obzira mi smo bas uzivali u njima.
Potrebni sastojci:
1.2 kg ili 6 manjih krompira
2 jajeta
300 gr brasna
1 kasika soli (podijeljena na vodu I tijesto)
100 gr secera
15tak veoma zrelih sljiva
3 kasike ulja
1 vrhom kasiku punu masla
2 solje prezle
Krompir skuhati (ja kuham u ljusci ali I ne mora). Protjerati kroz presu I ostaviti da se ohladi dok vi spremite ostalo.
Sljive oprati I ocistiti od kostica.
Staviti 2-3 litra vode da prokuha
Preprziti prezlu na ulju I maslu da fino porumeni
U sredinu propasiranog krompira dodati dva jaja I dvije kasike ulja. Polako dodavati brasno I umijesiti u tijesto. Malo ce se lijepiti ali to ne smeta, knedle ce biti jos bolje.
Veoma malo vlaznim rukama otkidati tijesto I u sredinu staviti ociscenu sljivu. U sred sljive stavite kasikicu secera, u zavisnosti koliko su knedle slatke.
Napravite kuhlicu oko sljive I odmah stavljajte u kljucalu vodu. Svaki put operate ruke I pravite knedle nanovo.
Kad knedle isplivaju na povrsinu stavite ih u proprzenu prezlu.
Kad ste sve knedle zavrsili, jos blago proprzite ih na prezli.
Pospite secerom I uzivajte!
Prijatno.
No comments:
Post a Comment