Saturday, November 14, 2020

Janjeci but iz airfryera

 Apsolutno najlaksi nacin pecenja janjeceg buta do sad. Podjednako se moze peci u rerni ili na rostilju, jer janjeci but nije tako veliki da se ne bi mogao ispeci u rerni ili na rostilju, s tim sto na rostilju ne bih vezala meso, nego bih ga razdvojila jos vise da se brzo ispece a da se ne isusi. Iz ove buktice je izvadjena kost sto mozete sami uraditi ili zamoliti vaseg mesara da to uradi za vas.






Meso oprati i posusiti. Ako je vec uvezano, skinuti vezice i zaciniti iznutra i vani. Unutra dodati nekoliko grancica ruzmarina, prstohvat suhog oregana, kajen papriku, biber, so i sjeckani bijeli luk. Premazati puterom u koji smo stavili zacinsko bilje po izboru. 



Sve ponovo uvezati u rolu, pa preliti sa malo maslinova ulja i ostaviti 1-20 sati da odmori u frizideru. 

Air fryer se ne mora zagrijavati. U resetku staviti meso, a ispod u lim nasuti nesto temeljca, kako se meso ne bi speklo i ostalo socno. 

Airfryer ukljuciti na 450 i peci 30 minuta pa provjeriti, sve zavisi koliki je komad jagnjetine u pitanju koliko dugo cete peci. Posle 30 minuta ja sam okrenula, unutrasnja temperatura je bila tek oko 95 F. 



Za medium rare peci meso do 135 F unutrasnje temperature. Za medium well, 140 i well done 150. Izvaditi, prekriti sa folijom i ostaviti 10 minuta da se dopece. 



Uzivati uz omiljen prilog! Prijatno!


No comments:

Post a Comment