Janjece koljenice zaciniti solju, biberom, dimljenom paprikom, kumin, po zelji oregano, timijan i maslinovim uljem.
Dodati dvije tri cilli papricice i ostaviti da odlezi nekoliko sati ili preko noci.
Naredni dan preprziti koljenice a potom dodati i marinadu.
Doliti crnog vina da se meso pokrije do pola. Ovo meso se ne pokriva, vec se pece otkriveno. Ostaviti da krcka dok vino ne ispari na pola. Isjeci jednu veliku glavicu crnog luka, nekoliko cehni bijelog luka i veliku mrkvu i dodati mesu. Doliti domacim temeljcem da je meso pokriveno otprilike 2/3 i staviti peci na 160 C/325 F naredna 2-3 sata, provjeriti na pola pecenja i po potrebi okrenuti koljenice.
Pred kraj pecenja pripremiti prilog. Kod nas je bilo nase omiljeno korjenasto povrce: krompir, slatki krompir, mrkva, cvekla i ovaj put tikva, te jedna glavica ljubicastog luka. Zaciniti solju, biberom i zacinskim travkicama. Prije nego stavimo u rernu da se pece na 440, preliti sa nesto ulja od pecenja koljenice, jer sva tecnost je trebala isprariti do kraja pecenja.
Peci oko 45 minuta, a ako volite vise rumeno (moj muz ne voli) onda produzite pecenje da se fino zapece.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment