Saturday, August 8, 2015

Jungle cake (for Baby shower)

Danas je nasa nevjesta imala baby shower,  I naravno ja sam pravila kolac za tu prigodu. Zeljela sam da bude najljepsi koji sam ikad napravila,.. koliko sam u tome uspjela nisam bas sigurna, ali sudeci po komentarima prijatelja I porodice koji su prisustvovali prigodi, torta je bila I lijepa I ukusna. Meni je najvaznije da je buduca mama bila sretna sa izgledom I okusom torte....Recept posvecujem njoj, jer je bio njena specijalna zelja...
 Amy (leopard print kolac):

4 jaja
1 cup secera
1 cup mlijeka
1 cup ulja
1 kasika vanile
2 cups brasna
1 prasak za pecivo

3 x sve gore navedeno, velicina lima je 10".

1 koru ostaviti bijelu
za drugu koru umutiti 4 kasike kakao sa 6 kasika vode da se dobije pasta, za trecu koru umutiti 3 kasike instant kafe sa 2-3 kasike vode.

Izrada:

Mutiti 4 jaja sa 1 cupom secera, naprstkom soli I kasikom vanile. Kad smjesa postane gusta I svjetlija, dodati 1 cup mlijeka I 1 kap ulja. Miksati tek da se sjedini I ostaviti sa strane.

Isto umijesiti drugu I trecu koru.

Rernu ukljuciti na 350 F. Dok se rerna ugrije, dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo u svaku od 3 smjese. Prvu smjesu ostaviti bijelu, u drugu dodati pastu od kakao I u trecu smjesu od instant kafe.

Limovi za pecenje treba da su premazani uljem, posuti brasnom I prestrti papirom za pecenje. Da bi dobili zebra print, potrebno je koristiti casice ili posudice oko 1 dl, moze I malo vece I naizmjenicno dodavati 3 pripremljene smjese, ne cekajuci da se razliju, vec stavljati jednu na drugu u naizmjenicnom redu. Kad smo zavrsili sva tri lima I potrosili smjesu, kolac peci 20 minuta, potom limovima zamijeniti mjesta I nastaviti sa pecenjem jos 20 minuta.

 
Prvi put sam pravila leopard print, I tri lima u isto vrijeme. Moze se napraviti tri lima u isto vrijeme ali ih treba praviti jedan po jedna umjesto radeci na sva tri u isto vrijeme. Nazalost kamera mi ne radi bas najbolje, tako da vecina slika nije uspjela, ali mislim da je dovoljno da se malo vidi presjek, koji je bio apsolutno fantastican.


Ohladjen kolac preliti sa simple sirupom skuhanim od  2 dl vode I 1 solju secera. U skuhan sirup dodati vanilu ili limun.



Krema 1.

150 gr bijele  cokolade
150 gr mascarpone sira
50 gr putera
200 gr kondenzovanog mlijeka.

Cokoladu otopiti u mikrovalnoj u intervalima od pola minute, mjesajuci izmjedju intervala. Puter I mascarpone izmiksati, pa dodati u tankom mlazu kondezovano mlijeko. Kad se sve fino sjedini dodati potpuno ohladjenu cokoladu.

Krema 2.

150 gr mlijecne cokolade
150 gr mascarpone sira
50 gr putera
200 gr kondenzovanog mlijeka

Umijesiti kao I kremu 1.

Krema kao podloga za fondan:

200 gr vrhnja
400 gr cokolade za kuhanje.

Vrhnje ugrijati u mikrovalnoj do vrenja pa preliti preko cokoladnih suza. Sacekati minut pa cokoladu lagano mijesati da se otopi, I postane sjajna krema. Ako se cokolada nije uspjela otopiti, vratiti sve zajedno u mikrovalnu na 20 sekundi.

Ganazom premazati tortu izvana u debelom sloju. Ostaviti manju kolicinu ganaza da se jos jednom premaze torta okolo, ili isprave eventualne greske u nanosenju Kreme. Ostaviti tortu  u frizider da se ganaz stegne.

Dekorisati po zelji. Torta je bila jako visoka I velika. Za sljedeci put bih pravila samo dvije kore,

2 comments:

  1. Lepo, koliko dugo ste pravili sve ove dekoracije na torti?

    ReplyDelete
  2. Hvala draga, citav dan od jutra do 3 u noci :) dva dana ranije I ostavila da se dobro osuse <3

    ReplyDelete