Wednesday, August 12, 2015

Ulje od ljiljana

Bar jednom godisnje, kad je ljiljan u punoj sezoni, moja sestra kupi mi ovo divno I mirsno cvijece koje krasi moju kucu I prostire svoj opojni miris nekoliko dana. U zadnjih godina, nasal sam ga na prostorima USA tako da sad nikne I u basti uz prve proljetne zrake.


Iako ovaj ljiljan nije cisto bijel kao ovaj od kojeg smo naucili praviti ljiljanovo ulje, mislim da je podjednako ljekovit, te kad pocinje da precvjetava odsjecati cvjetove koji su u punom cvatu, ali se nisu poceli susiti, I potapati ih u kvalitetno maslinovo ulje. Kompletan cvijet se osijeca sa stabljike sa svim unutrasnjim dijelovima, prasnika I tucka.


Ostaviti na suncu mjesec do dva, potom procijediti I cuvati na hladnom mjestu, moze I frizider. Koristiti kao lijek za opekotine u prvom redu, na primjer ako ste se opekli, ili ako ste izgoreli na suncu mazati se dobivenim uljem I vase rane bi trebale zarasti bez oziljaka, a ako ste izgoreli od sunca, crvena boja bi se trebala pretvoriti u fini prepranuli ton do narednog dana. Odlican lijek za hemoroide. Takodjer moze se koristiti u maskama za kozu, kosu, u skrabovima za lice. Jednostavno dodajte u ulje smedji secer ili krupnu morsku so I koristite za pranje lica. Kao maska za kosu, dodajte banana, jedno zumance po zelji meda I nanesite na kosu nekoliko sati prije pranja.


Kazu da je dobro za lisajeve I kozne infekcije, nisam imala priliku da vidim ali vjerujem da moze biti od pomoci. I na kraju, ukoliko imate macku cuvajte je podalje od ljiljana I prozvoda od ljiljana, jer je otrovan za macke.

11 comments:

  1. Nisam nikad čula za ovo ulje a ljiljane jako volim.

    ReplyDelete
  2. Milice, ja ljiljanovo ulje pravim I trosim preko 30 godina - s vremena na vrijeme, ne konstantno, mogu samo reci da je jedno od najboljih sredstava za zarastanje rana, posebno kad je ojed I opekotina u pitanju. ista tako je dobar za perut, zdravo tjeme kose itd. Kod nas se obicno koristio cisto bijeli ljiljan za ove svrhe, ali sam citala I uvjerila se da I ostale vrste ljiljana imaju ljekovita djelovanja kad je koza u pitanju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebina kuhinjica da li se kod Vas može naručiti Ljiljanovo ulje?

      Delete
  3. Da li znate gde mogu naručiti Ljiljanovo ulje?

    ReplyDelete
  4. Meni je jako zao da nisam vidjela ovo pitanje prije. ALi zaista ne znam. Mozete lako napraviti sami, jer vjerujem da ljiljana ima na svim kontinentima. Mozda nesto drugacije sorte, ali su svi uglavnom ljekoviti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da li je isto kada se napravi i sa ljiljnom koji kupimo u cvecari jer domaci nemam nigde

      Delete
  5. ovi na slici su iz cvjecare. Mada sam nabavila gomolje prije nekoliko godina I sad se vracaju svake godine I cvjetaju u cvjetnjaku. Moze I u saksiji, sigurna sam da se mogu nabaviti sirom svijeta.

    ReplyDelete
  6. Ja pravim ulje od onog starinskog bijelog ljiljana zvanog ,,zambak"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno, nista bolje od zambaka... ko ga jos ima u basti. ja sam na podrucju usa i nemam vise zambak nas iz basci!

      Delete
  7. Poštovani..da li ljiljane prethodno osušite pa ih stavljate u ulje za meceriranje ili ih stavljate svježe.pitam jer znam da se ulje pokvari od vode.hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja nikad nisam susila listove i nikad mi se ulje nije pokvarilo jer stoji na suncu i vjerovatno ta voda ispari tako stojeci na suncu. tako se pravilo u nasoj familiji od pamtivjeka bez susenja cvjetova. napominjem ovo ulje je samo za spoljnu upotrebu nikako za nikakvu vrstu prehrane ili unutrasnjih bolesti!

      Delete