Potrebno:
3 dl punomasnog mlijeka,
3 dl vrhnja za kuhanje,
1 dl kiselog vrhnja,
1 kasika vanile,
2-3 kasike secera po izboru, kod mene truvia,
3 kasikice zelatine kod mene grass fed beef zelatina
malo soli
Za sos od jagoda:
10tak vecih jagoda
1/2 soka od limuna
2 kasike secera po izboru, kod mene truvia
Izrada:
Mlijeko nasuti u serpicu koja moze na ringlu. Preko sasuti zelatinu I sacekati da nabubri nekih pet minuta. Zagrijavati na laganoj vatri da se zelatina rastopi, ali ne dozvoliti da provri, kad se pocne pariti dodati secer I mijesiti da se secer rastopi. U drugoj zdjeli sjediniti kiselo vrhnje sa vrhnjem za kuhanje pa dodati u smjesu sa mlijekom I zelatinom. Ostaviti u frizider 2-4 sata da se zelatina rastopi.
Sos: jagode ocistiti pa pola ostaviti na stranu a pola usitniti u food procesoru, dodati sok od limuna I secer. Kuhati na laganoj temperature 3-4 minute da se sos fino ukuha. Ostaviti da se ohladi pa preliti preko stisnute panna cotte. Prijatno!
I jos jedna izvedba sve isto samo sam koristila kupine umjesto jagoda, podjednako fino I ukusno!
Ovakve poslastice kod nas su uvek dobrodošle. Lepe slike.
ReplyDeleteHvala Milice, ovo mi jedemo zbog zelatine, a I poslastica nam se dopada...
ReplyDeleteČitala sam skoro koliko je želatin dobar ( pravi organski ) da se jede..ovaj je odličan ja sam ga kupila..Great Lakes Gelatin Co., Collagen Hydrolysate, Collagen Joint Care, Beef, 16 oz (454 g)
ReplyDeleteMi trosimo Beef Gelatin Pasture raised od VItal proteins, unflavored I od doctor Axe Naturals Pasture raised Collagen protein, jako nam se dopada... nadam se da ce Hari nesto pomoci sa njegovim bones and joints ... hvala Milice...
ReplyDelete