Ova rolana sevdidzan baklava je malo drugacija od sevdizan polagane baklava ali svejedno jako je fina I ukusna.
Za 4 rolade sevdidzan baklava potrebno je:
4 jaja
1.5 solja secera
1 solja kisele pavlake
2 solje ulja
1 prasak za pecivo
1,5 solja griza
1 vanilla
1 vanilla sa limunom
Premaz od oraha
24 kasike mljevenih oraha
5 kasika mlijeka (ili koliko je potrebno da se orasi fino povezu
3/4 solje secera
Koristila sam solju od 2 dl
1 pakovanje ultra thin jufki za baklava
1 dl masla za premazivanje jufki
Za agdu:
1 kg secera
1/2 litra vode
1 limun - ukuhati u gusti sirup.
Staviti koru pa je premazati sa smjesom. Potom staviti jos jednu koru I nju premazati prvom smjesom. Na trecu koru dodati cetvrtinu smjese od oraha, I to preko sredine sirine, ne duzine kora. Donji dio kora presaviti na pola, pa ih poklopiti gornjim dijelom. Rolat ostaviti u podmazani uski lim pa isto uraditi I sa drugim rolatima. Ako vam ostane smjese premazati I kore odozgo.
Premazati obilno maslom, pa peci na 320 F/160 C dok ne dobije blagu rumenu boju.
Preliti ukuhanim zaljevom, obadvoje treba da budu vruci, I baklava I zaljev.
Dobro rashladiti I uzivati!
Ovo su slicice okrajaka, a baklava koja se sluzi gostima ce biti za bajram, kad se baklava proba!
Jako mi se dopada recept. Samo d apitam ove ultra thin jufke da li je to Filo Pastry?
ReplyDeleteJeste Dubravka, nisam sigurna koja je to debljina kod nas... Filo Pastry za baklava ultra thin ovdje u americi...
ReplyDelete