Potrebni sastojci:
200 gr putera
1 dl ulja
1 jaje
100 gr secera
100 gr badema ili oraha fino mljeveni
300 gr brasna (da se dobije fino I glatko tijesto
po zelji aroma vanilije, badema, limuna ili bez ikakve arome, jos uvijek su divni.
Kristal secer sa posipanje.
Pjenasto umijesiti puter sobne temperature sa uljem, jajetom I secerom.
Dodati mljeveni badem ili orah I aromu. Postepeno dodavati brasno da se dobije fina I glatka smjesa. Ne treba biti pretvrda ali ni premekana. U zavisnosti od brasna, nekad je ova kolicina dovoljna, nekad se mora dodati jos.
Posebnu im aromu da puter ako se rastopi i ucvrka. U tom slucaju mora se vratiti u frizider da se stegne, pa onda opet izvaditi van frizidera da bude kucne temperature.
Valjati tijesto u valjcice pa ih sjeci ukoso da se dobiju lokumcici zeljene velicine.
Peci 15 minuta u prethodno ugrijanoj rerni na 340 ili 175 C. Uvaljati u Kristal secer I cuvati u zatvorenoj posudi na kucnoj temperature.
Trebaju ostati bijeli. Uzivajte uz kaficu ili caj.
Prijatno!
Nisam ih nikada ni jela ni pravila... hvala za recept, liči da bih umela da ih napravim. Stavljam ih na spisak za ove praznike.
ReplyDeleteHvala puno, zaista su jako fini...
Delete