Potrebni sastojci:
1 kg bijelog krumpira
250 -300 g cca brašna : pola oštrog - pola mekog
2 kom jaja
1 obilatu žlicu maslaca. margarina ili masti
prstohvat soli
OVDJE mozete naci detaljan recept!
Znaci u mom jednostavnom receptu za dvoje sam skuhala tri mala kromira, protjerala ih kroz spravicu za pire krompir I ostavila da se ohladi.
U ohladjen pire sam dodala pola jajeta, nesto mi je bilo previse jedno, jer dva idu na kilogram kromprira, dodala najmanju kasikicu putera I dodavala hljebno brasno dok nisam dobila finu smjesu koja se da fino oblikovati.
Smjesu formirati u valjke pa sjeci u male komadice, oko dva cm duge. Potom ih sarati na spravici za njoke ili na rendetu kao Damira.
Gotove njoke kuhati u slanoj vodi dok ne isplivaju na povrsinu, pa ih vaditi supljikavom kasikom na tanjir.
Posluziti uz omiljeni sos. Moji su bili posluzeni uz malo maslinova ulja, putera I zacinskih trava sa paradajzom susenom na suncu.
U slast!
Za razliku od knedli,njoke vrlo retko jedem a verujem da su ove Damirine njokice odlične.
ReplyDeleteDivne su Zorice, tako suptilnog ukusa a jednostavne izrade.. ja nisam pravila citav recept, skuhala tri mala krompirica za nas troje I to nam je bilo super dovoljno za jedan obrok. Mogla sam I cijelu kolicinu pa zalediti. Znas njoke nisu svojstvene bosanskoj ni srpskoj kuhinji zato nisu na jelovniku ni kod nas... ali lijepo ih je probati, mojoj kcerki su se izuzetno dopale...
ReplyDelete