Coucus je vrsta jela, I kulinarstkog naslijedja sjeverne afrike: Maroka, Alzira I Tunisa. Kao pasta ili riza u drugim podnebljima, couscus je staple namirnica u ovim zemljama, s namjerom da uvijek imate pri ruci nesto sto se moze spremiti brzo. Moze se praviti u slatkim ili slanim varijantama. Kombinuje se sa mesom, povrcem ili vocem.
Kuskus se moze naci (na americkom trzistu) u svim prodavnicama s izizetkom malih neighborhood corner prodavnica.
Pravi se veoma brzo, a ukus je nanadmasan.
Potrebi sastojci:
1 velika solja kuskusa
2 solje vode
2 kasike putera ili masla
so, bijeli luk u prahu
1 glavica ljubicastog luka
3 cehna bijelog luka
1 mrkva
2 kasike ulja
1 saka pine nuts (mogu I pistaci)
1 saka cranberries
1 solja sjeckanog persina
1 ukiseleni limun (I korica I sredina)
Prvo preprziti na suhoj tavi pine nuts ili pistace. U drugu posudi staviti vodu da prokuha sa dvije kasike putera ili masla.
Preprzene nuts staviti u posudu u kojoj cemo pomijesati sve dodatke za kuskus. Na dvije kasike ulja uprziti luk I bijeli luk I mrkvu.
Kad voda provri preliti je preko kuskusa I poklopiti, ostaviti da stoji pet minuta.
Limun isjeci sto sitnije na male kockice. Obzirom da je ukiselen, nece biti tesko. Dodati u nuts. Na kraju dodati I uprzeni luk I cranberries. Ja obicno kupim cranberries dok su prilicito jeftine, pola dolara za kesicu I zaledim, tako da ih imam uvijek pri ruci.
Ako kuskus nije upio svu vodu, u zavisnosti od njegove vrste, vratiti ga na ringlu I prokuhati minut do dva. Probajte, treba ostati dante.
Kad je gotov dodajte mu uprzeni luk sa ostalim sastojcima I lagano izmjesajte. Poklopite I ostavite da odstoji pet do deset minuta.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment