Zagorski strukli po konsistenciji su negdje izmedju pite, svjeze napravljenih ravioli I klepa (kulaka). Tijesto je fino kao velvet, a u zavisnosti od vrste sira koju koristite odredit cete ukus strukli.
U Ekipici sa coolke Suncica ih je praivla proslog vikenda po receptu od Maje Babic na blogu Provereni Recepti - pa ako pozelite da napravite ove strukle obavezno odite na njen recept jer su strukli uradjeni totalno skolski, sa svakim mogucim scenarijom I korakom izrade, tako da ne mozete fuliti.
Obzirom da mi vucena tijesta nisu strana ja sam preletila preko recepta I tu napravila gresku. Sljedeci njen recept u stopu, napravila sam tijesto koje je prilicito tvrdo. Zanemarila sam cinjenicu da su brasna razlicita na razlicitim mjestima zemaljske kugle I da mogu popiti vise ili manje vode. Tako je moje trebalo jos malo vode.
Medjutim nista lose se nije desilo, osim sto je razvlacenje bilo malo sporije. I naravno sto nije bilo dosledno njemom receptu. Dakle evo kako sam ja radila. Obzirom da nas ima u kuci, pravila sam duplu mjeru. Vi odlucite sami jel vam treba dupla mjera. Veoma su zasiti, tako ako neko moze da pojede tri a to je puno, onda imate sa duplom mjerom 8 porcija.
Potrebni sastojci za koru:
500 gr brasna za pite - svenamjenskog
2 kasikice soli
2 jaja
200 ml tople vode
2 kasike ulja
Potrebni sastojci za nadjev:
1000 gr sira za pite - ja sam koristila rikotu, pita je bila izuzetno fina
2 jaja
200 gr kiselog vrhnja - ja sam koristila sour cream koji je prilicito gust
1 kasikice soli, ali vi probajte I zasolite po ukusu
Za preliti strukle:
500 ml vrhnja za kuhanje ili heavy cream
Velika serpa za zasoljenom vodom, oko 2 kasikice na 3-4 litra vode.
Od sastojaka za tijesto umijesiti glatko tijesto, ako krace mijesite ostavite ostojati desetak minuta. Premijesite I ostavite da se gluten fino razvije najmanje pola sata. E sad u zavisnosti koliko tvrdo tijesto ste umijesili ovaj korak je veoma vazan. Ako vam je tijesto mekano onda ne treba da stoji previse. Ako je tijesto tvrdje onda je bolje da fino odstoji dok ne omeksa.
Sastojke za fil umijestiti I ostaviti u frizider do upotrebe.
Staviti veliku serpu sa vodom na ringlu. Posoliti pa ukljuciti da provrije. U zavisnosti kako brzo razvlacite kore, mozda ce trebati da smanjite ringlu posle dok razvlacite kore.
Od tijesta razvlacite koru koja treba da bude oko 90x70 cm ili 35x27" . Po potrebi presipajte brasnom opet u zavisnosti oliko vam je tijesto zamijeseno mekse ili tvrdje. Tvrdje tijesto treba manje brasna za presipanje.
na 2/3 kore namazite nadjev. Urolajte fino koru I odjsjecite krajeve, pa podijelite na 3 dijela. Svaki dio podijelite na jos 4 dijela. E sad ovo cje veoma vazno, koristite veoma tup tanjir da presjecete kore. Nemojte sjeci nozem ili nekim ostrim predmetom, jer ce sir da curi.
Strukle ubacujte u provrelu vodu, pa kad voda ponovo prokuha kuhajte nekih desetak minuta.
Kuhane strukle vadite rupicastom kasikom u odgovarajucu tepsiju. Sa struklama ce se cijediti I nesto vode, ali upravo je to I potrebno da strukle budu fine I socne.
gObzirom da su vec kuhane, mozete ih slobodno zbiti jedu na drugu nece smetati da se fino zapecu. Prije nego sto ih ubacimo u rernuu preliti sa pola litra vrhnja za kuhanje.
Peci 35 minuta na 200 C/395 F, pa ako nisu fino porumenili, ukljuciti gornji grijac I ostaviti ih da porumene.
To je to! Uzivajgte u ovom divnom jelu. Ne treba ni a spomenem koliko bi ukusniji bili od domaceg sira jaja I vrhnja. Jer I ovako su preukusni. Prijatno!
No comments:
Post a Comment