Sunday, April 12, 2020

Sourdough #12 No kned razeni sourdough sa sjemenkama

Mjere za ovaj recept sam nasla na nekom web site, mjere su bile date u cups, ali ja sam vagalai pretvorila u grame. Hljeb je ispao divan. Zbog velikog procenta vode, malo izgleda vlazan kad se tek ispece, ali stajanjem ta vlaznost nestaje. Ipak najvise mi se dopada sto je 100 razeni, I sto je divan kad se zaledi, I tako zaledjen direktno stavi u toster.



Potrebni sastojci:

380 gr razenog brasna
410 gr vode
70 gr meda
75 gr otopljenog putera
150 gr sjemeki ili orasnica po vasem izboru
250 gr razenog sourdough startera
10 gr soli


Mada nije neophodno, ja sam prvo izgradila svoj rye sourdough starter. Moj starter je inace 30% razeni sourdough, ali ipak sam zeljela imati cijeli razeni, pa sam oduzela od njega 20 gr, nahranila ga preko noci sa 40 gr razenog brasna I 40 gr vode. Sljedeci dan sam nahranila ovih 100 gr sourdough startera sa 100 gr razenog brasna I 100 gr vode. Za manje od 3 sata se uduplao 3 puta. Oduzela sam 40 gr I ostavila za naredni put u frizider a 250 gr dodala u ovaj hljeb.



Sve sastojke izmjesajte zajedno da dobijete finu smjesu. nije potrebno da kned ili miksate, smjesa je u pocetku zitka, ali posle postane gusca. Nemojte da vas buni sto ide vise vode nego brasna, ovaj hljeb na kraju ispadne bas kakav treba.




Kad sjedinite sve sastojke fino dodajte mijesane sjemenke I orasnice po svom izboru.



Sve fino izmjesajte jos jednom da bi se sjemenke fino distubuirale u tijestu.




Pokrijte I ostavite da se poveca volument 3x. Pripremite Pullman loaf pan, na dno stavite papir, pomastite, I pobrasnite.

Kasikom polako tijesto prebacite iz zdjele u pan.



Pospite sjemenkama po izboru. Ostavite da dodje do vrha kalupa, pa pecite 1 h na 325 F/ 160 C.



Izvadite na resetku pa ostavite da se ohladi.

Divan kruh za dorucak, istostiran.



Prijatno!

I jos koja slicica ove divne vecere koju je moj hubby pripremio. Doduse ja sam pravila sweet potato mash, ali sve ostalo je njegova ideja I izvedba! Karamelized luk, gljive, sparoge i na kraju filet mignon, ispecen do perfekcije!




Uf flasu crnog vina, bas smo uzivali u ovoj veceri nas cetvero...


No comments:

Post a Comment