Potrebni sastojci:
4-5 # tenderloin.
So, bibber.
ulje
puter sa zacinskim travama - oregano, thyme i ruzmarin, senf ili hren - sve pomijesati u jednolicnu masu.
Ako tenderloin nije spreman, potrrebno ga je ocistiti i trim sa obadvije strane. Zaciniti pa ostaviti u frizideru otkriveno preko noci, bice ljepsa korica kad se fino zasusi.
Na dan pecenja, potrebno ga je izvaditi iz frizidera bar 2 sata prije pecenja. Uvezati koncem za pecenje pa ako nije zacinjen zaciniti fino sa svih strana.
Potrebno ga je prethodno zapeci u tavi sa svih strana na dobro ugrijanoj tavi i ulju. Najbolje ga zapeci u tavi koja moze u rernu.
Zagrijati tavu da bude vrela, dodati ulje pa ociscen tenderloin. Peci oko 3 minute sa svake strane, ukupno vrijeme pecenja je 10-12 minuta.
Rerna mora biti ugrijana na 425.
Meso namazati puterom sa svih strana pa ubaciti u rernu i peci narednih 20 minuta.
Ostaviti da odmori narednih 15 minuta.
Za medium unutrasnja temperatura bi trebala biti od 130-135 F. Ako volite pecenije ostavite u rerni koji minut duze. Stajanjem, temperatura ce se nastaviti dizati za 5-7 f.
Sjeci u 1" slices.
Kremasti sos od hrena:
1/2 cup kiselog vrhnja
2 kasike hrena
2 kasike majoneze
1/2 kasike senfa
1/4 kasikice soli
pinch bibera
sjeckani persun
Sve sastojke fino umijesati i sluziti uz chateaubriand.
No comments:
Post a Comment