Tuesday, December 14, 2021

Chateaubriand

 Potrebni sastojci:



4-5 # tenderloin.

So, bibber. 

ulje

puter sa zacinskim travama - oregano, thyme i ruzmarin, senf ili hren - sve pomijesati u jednolicnu masu. 

Ako tenderloin nije spreman, potrrebno ga je ocistiti i trim sa obadvije strane. Zaciniti pa ostaviti u frizideru otkriveno preko noci, bice ljepsa korica kad se fino zasusi. 

Na dan pecenja, potrebno ga je izvaditi iz frizidera bar 2 sata prije pecenja. Uvezati koncem za pecenje pa ako nije zacinjen zaciniti fino sa svih strana. 

Potrebno ga je prethodno zapeci u tavi sa svih strana na dobro ugrijanoj tavi i ulju. Najbolje ga zapeci u tavi koja moze u rernu. 

Zagrijati tavu da bude vrela, dodati ulje pa ociscen tenderloin. Peci oko 3 minute sa svake strane, ukupno vrijeme pecenja je 10-12 minuta.

Rerna mora biti ugrijana na 425. 

Meso namazati puterom sa svih strana pa ubaciti u rernu i peci narednih 20 minuta.


Ostaviti da odmori narednih 15 minuta.

Za medium  unutrasnja temperatura bi trebala biti od 130-135 F. Ako volite pecenije ostavite u rerni koji minut duze. Stajanjem, temperatura ce se nastaviti dizati za 5-7 f. 

 Sjeci u 1" slices. 

Kremasti sos od hrena:

1/2 cup kiselog vrhnja

2 kasike hrena

2 kasike majoneze

1/2 kasike senfa

1/4 kasikice soli

pinch bibera

sjeckani persun

Sve sastojke fino umijesati i sluziti uz chateaubriand. 




No comments:

Post a Comment