Thursday, February 9, 2023

Podgoricki zeljanik


Moj stari recept prenesen sa coolinarike



 500 gr spinata

200 gr mladog luka sa perima
100 gr nane
500 gr fete
100 gr milerama ili jogurta
5 kom jaja
250 gr kukuruznog brasna
so i biber po ukusu (feta je slana - obazrivo sa solju)
komadic puter za podmazivanje tepsije
2- 3 kasike milerama za premazivanje pecene zeljanice
1 dl mlijeka

Oprati luk, nanu i spinat i staviti da se cijedi.

2.

U vecu serpu sipati decilitar i po maslinova ulja i ukljuciti na najnizu temperaturu. Sjeckati luk, spinat i nanu i ubacivati u ulje.

Malo posoliti i promijesati i ostaviti poklopljeno da se krca 5 minuta.

Pripremiti sir i jogurt ili mileram i staviti u serpu i jos mjesati 2-3 minute dok se sir ne rastopi. Ostaviti da se malo prohladi i ukljuciti rernu na 425 F. Dodati 5 jaja i 250 gr kukuruznog brasna. Sve lijepo izmjesati.

4.

Tepsiju br 40 ubaciti u rernu i ostaviti da se dobro ugrije. Izvaditi je pa u nju ubaciti komadicak putera da se fino rastopi i razlije po tepsiji. Uliti tjesto i peci 40 minuta. Peceno zaliti sa 1 dl mlijeka ili vrhnja za kuhanje, i premazati sa 2-3 kasike milerama.


No comments:

Post a Comment