Klepe ili kulaci su jedan od onih starih I omiljenih recepata. Neka od mojih prija rece da je to kuhani burek I moram da se slozim, ako postoji kuhani burek, onda su to klepe. Veoma omiljeno jelo u nasoj kuci, mada se vise I ne pravi tako cesto. Pravim ih u dvije verzije, sa bijelim I crvenom sosom.
Potrebni sastojci:
550 gr brasna
1 jaje
2 zumanca
2 kasike ulja
1 mala kasikica soli
za nadjev:
400 gr fasiranog mesa
1 luk
4 cehna bijelog luka
1 kasikica soli
prstohvat ljute mljevene paprika
za preljev:
300 gr pavlake
prstohvat bijelog luka u prahu
1 kasika sjeckanog persina
oko 2 kasike putera ili masla
Izrada:
Umijesiti glatko I ne previse tvrdo tijesto. Ostaviti da odmori bar pola sata.
U medjuvremenu pripremiti nadjev, izrendati bijeli I crni luk, dodati zacine pa sve lagano izmjesati.
Razvuci ne previse tanku koru, pa isjeci na pravougaonke, 3 cm otprilike .U svaki kvadratic staviti malo nadjeva, te saviti u obliku pisma, cvrsto pritiskajuci krajeve kako bi se slijepili.
U medjuvremenu provreti 2 litra vode, ubacivati klepe u trecinama da se kuhaju nekih pet sest minuta, pa ih vaditi supljikavom kasikom u posudu u kojoj cete ih zapeci.
Kad ste skuhali sve klepe trebalo bi ostati otprilike oko pola litra ili manje tecnosti u serpu. Dodate pavlaku il ikiselo vrhnje, malo posolite I stavite bijeli luk, pa sve dobro izmjesajte I prelijte preko klepa.
Zapecite oko petnaest minuta na 220 c. Prijatno!
Jako ukusno ,volim pite ma kako da se spremaju:)
ReplyDeleteda ovo se moze reci da se sprema kao I pita, osim sto se kuha draga a ne pece :) pozdrav!
ReplyDelete