Moja rodjendanska torta. Veoma fina tiramisu krema, biskvit od bademova brasna I jagode. Cista fantazija!
3 mascarpone sira ( oko 700 gr)
6 zumanaca
150-200 gr secera
2.5 dl vrhnja za kuhanje (ili slag)
500 gr jagoda
piskote ili omiljeni biskvit za podlogu
cijela torta je premazana pektinom koji sam napravila prema uputstvu za upotrebu
Prvo pripremiti kalup kojemu se stranice skidaju. Jagode dobro oprati I isjeci na kolutice. Skinuti sa kalupa dno, pa ga staviti na lim koji smo oblozili papirom ili silikonskom poklogom. CIjelo dno I stranice obloziti sa krugovima jagoda.
Ostatak jagoda isjeckati sitno pa prokuhati sa dvije kasike secera I dvije tri kasike vode. Ostaivti u frizider da se hladi.
Zdjelu I metlice u kojima cemo mutiti slag ostaviti u zamrzivac da se dobro rashlade.
Odvojiti zumanca od bjelanaca pa ih staviti da se miksaju.
200 gr secera uliti 1 dl vode pa staviti da kuha oko 5 minuta na srednjoj temperature. U tankom mlazu doliti u zumanca pa ostaviti da se miksa dok zdjela ne bude hladna na dodir. Staviti u frizider da se dodatno ohladi.
U rashladjenoj zdjeli umutiti slag u gustu kremu (paziti da ne premutite kako ne bi dobili puter), ostaviti u frizider do upotrebe.
U rashladjena zumanca dodati mascarpone I mutiti da se fino sjedini. Potom dodati vrhnje lagano mijesajuci.
Kremu izljevati na podlogu od jagoda, povremeno dodajuci sirup od jagoda koji smo rashladili, I mijesiti kako bi dobili sare unutar kolaca.
Na vrh staviti piskote ili tanku koricu koju smo napravili po omiljenom receptu.
Ostaviti da se rashladi preko noci.
Naredni dan kolac okrenuti na posluzavnik. Kao dekoraciju mozete napravite pectin po uputstvu za upotrebu, pa premazite cijeli kolac okolo kako bi dobli sjajnu glazuru.
Posluzite odmah!
No comments:
Post a Comment