Poznato Milansko jelo, Osso Bucco se tradicionalno pravilo od teletine. Mi pravimo sa junetinom I meso bude fantasticno, topi se nacisto, a okus je veoma bogat.
Ako se pravi sa teletinom, onda se obavezno koristi bijelo vino I temeljac od piletine. Ako se koristi junetina onda se obavezno crno vino I juneci temeljac.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
4 komada junetine od natkoljenice (shank)
1 glavica luka
2 mrkve ili vise mali mrkvica
2 stalka celera
3 cehna bijelog luka
1 dl crnog vina
2 dl juneceg temeljca
2 dl paradajz sosa
ostali zacini po ukusu, bijeli I crni luk u prahu, ljuta tucana paprika, lovorov list, so
ulje, persinov list.
Na nekoliko kasika ulja preprziti meso sa obadvije strane do lijepe rumene boje.
Izvaditi meso na poseban tanjir a na ulju uprziti luk, mrkvu, celer I bijeli luk do fine rumene boje. Nasuti vinom I prziti dok tecnost u potpunosti ne ispari a luk se fino kramelizuje.
Doliti temeljac, paradajz I dodati zacine po zelji. Kuhati na laganoj temperature do 2 sata dok se meso u potpunosti ne raskuha.
Ja pecem u rerni 2 sata na 320 F.
Posluziti uz pire od krompira. Prijatno!
No comments:
Post a Comment