Sunday, May 1, 2022

Bonbon baklava ( Midye ili dagnja na truskom)

 Obzirom da ja uvijek napravim vise vrsta baklava, obavezno sarajevsku, ruzice i dzandar, onda napravim sasvim malu mjeru jos neke baklave koju nisam do sad pravila ili koju nisam odavno pravila. Ove Midye ili kako ih kod nas zovu bonbon (neko i smokvica - ne samo da lici na smokvice nego i nadjev moze biti od smokve), nisam pravila bas dugo godina, malo je teze razvuci kore da budu bas fine, a i posle se znaju deformisati ako se pazljivo ne radi sa njima.



Od ove mjere se moze dobiti oko 30tak baklavica.






Potrebni sastojci:

200 gr brasna

1 jaje

kasika otopljenog putera, moze i ulje

mlijeka koliko je potrebno da se zamijesi mekana jufka (oko 1 dl)

skrobno brasno - gustin za presipanje kora

Za nadjev:

500 ml mlijeka

5.5 kasika griza

1 vanila

3 kasike secera

1 vanila

2 kasike putera

Zaljev:

300 gr secera

200 ml vode

2 -3 kriske limuna




Prvo napraviti kremu, tako sto pomijesamo sve sastojke zajedno i kuhamo 4-5 minuta da se griz fino skuha. Ne mora biti previse gusto, meni je cak ljepse kad je krema malo zidja.


Napraviti zaljev tako sto sastavimo sastojke zajedno, kad prokljuca kuhati jos 2-3  minuta. 


Zamijestiti tijesto i podijeliti u 3 dijela. Razvuci koru u velicini malog tanjira i ostaviti pet sest minuta da odstoji. Ne treba stojati dugo, jer ce biti previse mekano i tesko za razvlacenje. 

Presipajuci skrobnim brasnom, razvlaciti koru polagano da je istanjite kao papir. Presipati obilno kako se ne bi lijepilo, dok koru ne razvucemo i kako bi se tijesto dobro isusilo i zasitilo brasnom.

Zamotati jufku oko oklagije, pa je srolati na oklagiji prema sredini da se naprave fine faltice. 



Odrolati, pocevsi jos dok je na oklagiji, pazeci da se faltnice previse ne razvlace. 

Kroz sredinu posuti orasnicama po izboru pa staviti kasiku nadjeva, ostavljajuci prostora za oko dva

 prsta izmedju, kako bi se baklave mogle sjeci. 


Sad sa obadvije strane koru saviti preko nadjeva, stisnuti prstima izmedju da se tijesto slijepi, pa rezati na tom mjestu i malo zavrnuti kao bonbonu da umotavate u papir. Ne treba previse stiskati kako ne bi pucale tokom pecenja. 





Ostaviti da se malo zasusi pa premazati puterom. Prije pecenja ja ostavim da odstoji sat dva da se fino isusi, bolje ce zadrzati oblik. 

Ugrijati rernu na 180 C/356 F pa peci od 15 - 25 minuta. Sto je duze pecete baklava ce biti tvrdja. 

Vrelu baklavu zaliti toplim zaljevom, ili obrnuto. 

Prijatno!

No comments:

Post a Comment