Ovo je mala kolicina, dobije se 20tak hurmadzika od 35 gr tijesta svaki. Ako zelite vise uduplajte mjeru.
Za tijesto:
1/2 solje za caj mlijeka
1/3 solje ulja
1/2 solje pekmeza
Staviti da provrije i odmah skinuti sa ringle.
U vrelu tecnost dodati 1/2 solje brasna
1/2 praska za pecivo
Sve izmjesati varjacom pa dodati 50 gr oraha. Ostaviti da se ohladi.
Zaljev:
1 solje vode
1 solja secera
1/2 solje pekmeza
Staviti na ringlu da provri pa ostaviti da vri 2 minuta. Iskljuciti ringlu ali ostaviti serpu na ringli da zaljev kuha dok se ringla ne ohladi.
Ukljuciti rernu na 190 C / 375 F.
Praviti hurmadzike velicine oraha. Prvo naprvite kuhlicu, koju oblikujete u valjak, pa onda pritisnete na rende ili brdo da odslikate saru.
Ne morate ih odmicati puno, jer ovi hurmadzici ne narastu, prasak se aktivirao u vrelom mlijeku.
Staviti u zagrijanu rernu i peci 190 C / 375 F 15 minuta.
Vrele hurmasice zaliti mlakom agdom. Ostatak agdje kuhati jos minut dva pa preliti preko hurmadzika.
Na ovaj nacin hurmadzici ce biti meksi, a agda koja ostane ce biti malo gusca.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment