Kore napraviti po ovom receptu:
Kore presjeci na dva dijela, pa premazati mlijekom u koje smo dodali vanilin secer. Ako je za odrasle, moze se preliti sa sokom od grozdja u koji je dodat bailis ili neki drugi alkohol.
Ostaviti da upije, pa premazati dzemom po izbrou.
Tradicionalno u PBJ se stavlja dzem od grozdja, a vi mozete po izboru.
PB krema:
300 gr putera od kikirikija
300 gr maskarpone sira
1 vanila
2 kasike secera u prahu
200 ml vrhnja za kuhanje
Puter i sir umutiti pjenasto sa vanilom i secerom u prahu. U tankom mlazu dodavati vrhnje za kuhanje, pazeci da stanete cim se sjedinilo, promijesati spatulom i okrenuti mikserom jos dva tri puta.
Cokoladna krema
150 gr mlijecne cokolade (ili 50:50 mlijecna i tamna)
300 gr maskarpone sira
1 vanila
2.5 dl vrhnja za kuhanje
Rastopiti cokoladu pa ohladiti. Dodati je u maskarpone, dodati jednu vanilu, pa kad se cokolada i maskrpone fino sjedinilo, dodati vrhnje u tankom mlazu.
Filovati tortu, prvo cokoladni fil, pa onda kikiriki fil. Na kraju bi vam trebalo ostati dovoljno kikiriki fila da premazete veoma tanko tortu okolo (crumb coat).
Premaz torte okolo:
2 stiks putera
2 velike prepune kasike putera od kikirikija
1 vanila
3 kasike secera u prahu
Sve umutiti pjenasto pa nanijeti na tortu.
Preljev od cokolade:
1/2 kesice zelatine rastopiti u dvije kasike vode
60 ml vode (60 gr)
110 gr secera kuhati do 210 f
pa dodati
75 gr cokolade
15 gr kakao
rastopljenu zelatinu
30 ml vrhnja za kuhanje (30 gr)
ohladiti do 84 F pa preliti preko torte
Ostaviti da se rashladi prije dekorisanja.
Prijatno!
super cokoladni - fudge frosting i smjesa za dekoraciju:
No comments:
Post a Comment