Saturday, March 19, 2022

Full cokoladna

 


Ukljuciti rernu na 350 F. Pripremiti 2 ili 4 lima od 8"

Potrebni sastojci za kore:

Kore sam pravila dva puta. Ako zelite manju tortu, onda upolovite ove sastojke. Obzirom da u ove kore ne ide prasak za pecivo, mora se dobro paziti kako se mute jaja za ove kore. Bjelanca se odvoje, bez da i malo ostane zumanceta, te je najbolje da se razdvaja jedno po jedno jaje kako ne bi doslo do akcidentnog mijesanja zumanca u bjelance. Bjelanci se miksaju po principu French meringue. 

Za dvije kore potrebno: (dvije ovakve kore su u ovom kolacu)

6 bjelanaca , pinch of salt
150 gr secera
1 kasikica soka od limuna 
Umiksati u gustu kremu pa dodati
6 zumanjaka

140 gr brasna

20 gr kakao pomijesati sa 
30 ml mlijeka i
30 ml ulja
dodati nekoliko kasika prethodno umucenih bjelanaca u smjesu, pa sve vratiti i njezno umijesiti u finu smjesu. Drugi nacin bi bio da se prosiju brasno i kakao zajedno, i da se spoje mlijeko i ulje u jednu posudu, pa se naizmjenicno dodaju u smjesu sa jajima u trecinama. Mutiti veoma lagano kako smjesa ne bi "spala". 

Izliti u dva 8" lima i peci 25 minuta na 350. (unutrasnja temp je 205 F).

U medjuvremenu umutiti jos jednu smjesu, raspoloviti na dva biskvita pa peci i ohladiti na zici. 

Ohladjene biskvite prerezaati na dva, natopiti Bailis sa okusom visnje i ostaviti da upije. Premazati sa dzemom od kajsije, pa na svaki krug staviti dva skupa broj 8" kreme. Ostatak kreme ostaviti da premazete tortu okolo. 

Slagati u lim kojemu se stranice mogu skinuti, a koji smo oblozili sa folijom. Ostaviti preko noci da se dobro rashladi. 

Potrebi sastojci za kremu: (dupla krema)

3 pakovanja maskarpone sira

700 gr vrhnja za kuhanje

300 gr otopljene mlijecne cokolade

60 gr kakao praha

2 kasike vanile

3-5 kasika secera u prahu


Mirror glaze:

1 kesica zelatine rastopljena u nekoliko kasika vode


Dodati u serpu:

125 ml vode

225 gr secera

Kuhati do 210 F.

U gornju smjesu  

150 gr crne cokolade 

i 30 gr kakao 

dodati rastopljenu zelatinu

Dodati 65 ml vrhnja za kuhanje 

Ohladiti do 84 F i preliti preko torte. 


Ostaviti da se rashladi prije nego dekorisemo. 














No comments:

Post a Comment