Ukljuciti rernu na 350 F. Pripremiti 2 ili 4 lima od 8"
Kore sam pravila dva puta. Ako zelite manju tortu, onda upolovite ove sastojke. Obzirom da u ove kore ne ide prasak za pecivo, mora se dobro paziti kako se mute jaja za ove kore. Bjelanca se odvoje, bez da i malo ostane zumanceta, te je najbolje da se razdvaja jedno po jedno jaje kako ne bi doslo do akcidentnog mijesanja zumanca u bjelance. Bjelanci se miksaju po principu French meringue.
Za dvije kore potrebno: (dvije ovakve kore su u ovom kolacu)
6 bjelanaca , pinch of salt
150 gr secera
1 kasikica soka od limuna
Umiksati u gustu kremu pa dodati
6 zumanjaka
140 gr brasna
20 gr kakao pomijesati sa
30 ml mlijeka i
30 ml ulja
dodati nekoliko kasika prethodno umucenih bjelanaca u smjesu, pa sve vratiti i njezno umijesiti u finu smjesu. Drugi nacin bi bio da se prosiju brasno i kakao zajedno, i da se spoje mlijeko i ulje u jednu posudu, pa se naizmjenicno dodaju u smjesu sa jajima u trecinama. Mutiti veoma lagano kako smjesa ne bi "spala".
Izliti u dva 8" lima i peci 25 minuta na 350. (unutrasnja temp je 205 F).
U medjuvremenu umutiti jos jednu smjesu, raspoloviti na dva biskvita pa peci i ohladiti na zici.
Ohladjene biskvite prerezaati na dva, natopiti Bailis sa okusom visnje i ostaviti da upije. Premazati sa dzemom od kajsije, pa na svaki krug staviti dva skupa broj 8" kreme. Ostatak kreme ostaviti da premazete tortu okolo.
Slagati u lim kojemu se stranice mogu skinuti, a koji smo oblozili sa folijom. Ostaviti preko noci da se dobro rashladi.
Potrebi sastojci za kremu: (dupla krema)
3 pakovanja maskarpone sira
700 gr vrhnja za kuhanje
300 gr otopljene mlijecne cokolade
60 gr kakao praha
2 kasike vanile
3-5 kasika secera u prahu
Mirror glaze:
1 kesica zelatine rastopljena u nekoliko kasika vode
Dodati u serpu:
125 ml vode
225 gr secera
Kuhati do 210 F.
U gornju smjesu
150 gr crne cokolade
i 30 gr kakao
dodati rastopljenu zelatinu
Dodati 65 ml vrhnja za kuhanje
Ohladiti do 84 F i preliti preko torte.
Ostaviti da se rashladi prije nego dekorisemo.
No comments:
Post a Comment