Tiramisu cake:
Coffee syrup:
1 solja vode
1 solja secera
2 kasike kafe
1 solja coffe liqer, ili pomijesan coffee, orange i Vermont.
Kore:
41/2 cups brasna
4 1/2 kasikice praska za pecivo
1 cup putera
1 cup ulja
pinch soli
2 cups secera
6 jaja
2 cups jogurta (ili kefira)
2 vanila
Filling:
1 1/2 pound (750 gr) maskarpone sira
2 cups vrhnja za kuhanje
1 cup secera u prahu
1 vanila
Frosting
2 kom filadelfija sira
1/2 cupa vrhnja za kuhanje
1 vanila
1 cup secera u prahu
Dekoracija:
kakao prah
cokolada
piskote
Ovo je kolac koji je napravljen uz veliku tiramisu tortu. Jedina razlika je sto za kore nisam koristila alkohol, dok za veliku tiramisu tortu jesam.
Na ovoj slici je Frappuccino Baked Alaska, Coffee Cheesecake za koji recept necu pisati ovaj put, jer se treba prilicito doraditi. Okus nije bio ni blizu sto sam ocekivala, pa valja poraditi na njemu!
Za tiramisu:
Potom praviti kore. Umutiti puter, ulje i secer i dodavati jedno po jedno jaje.
Potom pomijesati suhe sastojke i naizmjenicno dodavati u smjesu sa puterom i jajima, suhe sastojke i buttermilk, jogurt ili kefir (mada bilo koje mlijeko moze doci u obzir).
Rasporediti u 3 pleha i peci 30-35 minuta na 350. Ja obicno izmjerim termometrom i ako je temperatura 205 zavrsim pecenje. Drugi dobar nacin je da se ubode cackalica i ako na njoj ne ostane nista, kora je pecena.
Ohladiti na resetki pa sjeci na pola. Svaku koru dobro namociti sirupom pa filovati tortu. Ostaviti u frizider preko noci da se dobro rasladi pa dekorisati naredni dan. Ja sam koristila philadelphija sir i vrhnje za frosting, jer sam bogato premazivala kore po 1 1/2 cup filinga na svaku koru.
No comments:
Post a Comment