Predivan pekarski slagani burek, za koji nije potrebna oklagija niti veliki stol za razvlacanje.
Potrebni sastojci:
oko 800 gr brasna za pite
cca 550-600 ml vode
prstohvat soli
dvije kasike ulja
200 gr brasna za natiranje jufki i posipanje
200 ml rastopljenog putera
1 glavica luka
3 punds fasiranog mesa (oko 1200-1300 gr
zacini: so, biber, bijeli luk u prahu
1 jaje
2 kasike vrhnja, pinch soli za premaz
Lim velicine 40
Umijesiti mekano tijesto koje se ne lijepi. Podijliti na 24 dijela. Napraviti male okruglice, pa ih rastanjiti medju dlanovima u diskove.
Staviti u rastopljeni puter pa ostaviti na toplom 1 sat. Meso zaciniti izrezati glavicu luka veoma sitno pa dodati u meso. Podijeliti na 9 jednakih dijelova.
Poslije jednog sata, vaditi jednu po jednu jufkicu, rastanjiti je prstima i dlanovima na glatkoj podlozi, moze daska za meso ako je glatka, samo je potrebno da je zaista glatka i masna.
Lim premazati puterom, pa prenijeti razvucenu koru u lim. Na dno lima staviti 4 kore, pa rasporediti jednu osminu mesa preko. Svaku drugu koru filovati sa mesom.
Na kraju bi vam trebale ostati 4 kore koje stavite na vrh i puterom koji je ostao u posudi u kojoj smo drzali jufke. U jaje dodati vrnje malo posoliti i premazati pitu.
Peci u rerni koju smo zagrijali na 440 F, pa smanjili na 425, 35 minuta ili dok pita fino porumeni.
Jesti odmah sa omiljenom salatom, jogurtom, kefirom itd...
Prijatno!
No comments:
Post a Comment