Thursday, June 2, 2022

Marcipan





Cup - 235 ml

2 cups kristal secera
2/3 cup vode
2 cups badema mljevenih - ili almond meal
secer u prahu za mijesanje
Izrada:

Uliti vodu u posudu sa debelim dnom a potom i secer na vodu.

Lagano zagrijavati dok se sav secer ne rastopi, a potom dodati cream of tartar. Ukoliko nemate cream of tartar, moze se dodati na vrh noza praska za pecivo.

Pojacati temperaturu na otprilike 2/3 jacine za koliko je vas sporet predvidjen i pokriti sa poklopcem. Ostaviti da vri 3 minute, za to vrijeme sirup bi trebao da dostigne temperaturu od 240 F. Ukoliko imate candy termometar izmjeriti temperaturu ukoliko ne, zavrsite sa kuhanjem.


U medjuvremenu izmijesati sitno mljevene i prosijane bademe, ili almond meal, sa dva bjelanca u gustu kasu. Kad je secer kuhan dodati u secer i brzo izmjesati da se dobije jednolicna masa. Vratite na platu jos minut-dva da se dobije gusta masa.

No comments:

Post a Comment