Friday, June 3, 2022

Pavlova

 Predivna ljetna poslastica. Ako je umucena i ispecena kako treba, zaista je predivan kolac, koji je nadopunjen shantili kremom i svjezim sezonskom vocem. 



Vrlo je efektna na stolu, a i fotogenicna. Ukus kremast, okolo hrskava, a unutra spuzvasta!




Potrebni sastojci:

Za koru:

6 zumanca
300 gr secera (moze i u prahu, lakse se umiti)
prstohvat cream of tartar
1 kasiku soka od limuna 
10 gr gustina

Nadjev:
2.5 dl vrhnja za kuhanje (heavy cream)
2 kasike maskarpone sira
1 kasika secera u prahu
1 kasika (ili omot) vanile
secer u prahu za posipanje (opcija)
voce po izboru


Priprema:
Kod mene su jaja bila sobne temperature. Ako nisu, izvadite ih potopite u toplu vodu pet sest minuta pa onda pazljivo razdvojite bjelanca od zumanaca. Bjelanca moraju biti pazljivo odvojena da bi se umutila kako treba. Posuda u kojoj se muti mora biti vrlo cista, bez masnoca i ostataka drugih krema. s

Mutiti 10tak minuta na brzini 4 (od 10 brzina) sa prstohvatom cream of tartar. Ako nemate cream of tartar dodajte nekoliko zrna soli, dobicete isti efekat. 

Posle 10tak minuta dodavati secer, ali doslovice kasiku po kasiku, sacekati da se secer umuti i ne osjeca se ni malo pod prstima prije nego dodate sljedecu kasiku. Proces nekad uzme i 20tak minuta da bi se dobila krema koja je fino umucena. Kad smo dodali sav secer povecati brzinu na 8 (ne na 10) i zavrsiti miksanje. Ovdje treba paziti da se smesa ne bi previse umutila, jer ce postati mrvicasta. 


U medjuvremenu zagrijati rernu na 300 F, i pripremiti lim na koji smo stavili papir za pecenje. Ocrtati krug velicine 8 inchi pa kad fino umutimo onda istresti cijelu masu na krug. Oblikovati pavlovu po svom ukusu, ostaviti sredinu malo udubljenu (ne previse da bi mogli dodati chantily cream i voce. 


Staviti peci, a temperaturu odmah smanjiti na 250 F pa peci narednih 30 minuta. Smanjiti na 210 pa peci jos 60 minuta. Ostaviti u rerni da se ohladi u potpunosti prije nego izvadimo pavlovu. 


Sredinu malo izdubiti pa u nju staviti umucen chantily cream i voce. Posluziti odmah!




Prijatno!

No comments:

Post a Comment