Sunday, January 8, 2023

Sunshine state Cioppino

 Ovo divno Floridsko jelo (bogato ribom i skoljkama sam nasla nedavno na internetu. Vidim svako dodaje neki svoj zacin,  kao i sto treba, a ja sam umjesto ljutih papricica dodala old bay seasoning, limunov sok, puno bijelog luka i lemon peper zacin. Predivno jelo, koje sam posluzila uz svjez pecen hrskavi italijanske begete i starinsku krompir salatu!



Potrebni sastojci:

Oko pound ribe (fileti)

pola kilograma shrimp

kilogram mussels

1-2 shalots

puno bijelog luka (10tak cehni)

1 casa bijelog suhog vina

16 oz paradajz sosa

14 oz crushed ili diced tomato

1 cup vode

1 vezica persina

bay leaf

vezica oregana i timijana zavezano zajedno

1 fennel

so, biber, lemon peper seasoning, malo crvene paprike ljute, old bay seasoning

2 limuna

1-2 cups claim juice

Shrimp i ribu preliti sokom od 1 1/2 limun, isjeckati nesto persina i 3-4 cehna bijelog luka i ostaviti nekoliko sati. 

Pola sata prije vecere, isjeckati shalots i 1 fennel (ostaviti listove za dekoraciju), i prziti pet sest minuta da se fino uprzi. Dodati bijeli luk tek da zamirise, pa doliti sitno sjeckanim paradajzom. Dodati vino i sve sastojke i kuhati 15tak minuta. 

Dodati ribu, shrimp i ociscene mussels pa kuhati dok se mussels ne otvore a riba bude kuhana.

Posuti isjeckanim persunom, bijelim lukom i fennel leaves.  




Posluziti uz prepecen hljeb, mi smo imali i krompir salatu uz to! Prijatno.



No comments:

Post a Comment