Ovo divno Floridsko jelo (bogato ribom i skoljkama sam nasla nedavno na internetu. Vidim svako dodaje neki svoj zacin, kao i sto treba, a ja sam umjesto ljutih papricica dodala old bay seasoning, limunov sok, puno bijelog luka i lemon peper zacin. Predivno jelo, koje sam posluzila uz svjez pecen hrskavi italijanske begete i starinsku krompir salatu!
Potrebni sastojci:
Oko pound ribe (fileti)
pola kilograma shrimp
kilogram mussels
1-2 shalots
puno bijelog luka (10tak cehni)
1 casa bijelog suhog vina
16 oz paradajz sosa
14 oz crushed ili diced tomato
1 cup vode
1 vezica persina
bay leaf
vezica oregana i timijana zavezano zajedno
1 fennel
so, biber, lemon peper seasoning, malo crvene paprike ljute, old bay seasoning
2 limuna
1-2 cups claim juice
Shrimp i ribu preliti sokom od 1 1/2 limun, isjeckati nesto persina i 3-4 cehna bijelog luka i ostaviti nekoliko sati.
Pola sata prije vecere, isjeckati shalots i 1 fennel (ostaviti listove za dekoraciju), i prziti pet sest minuta da se fino uprzi. Dodati bijeli luk tek da zamirise, pa doliti sitno sjeckanim paradajzom. Dodati vino i sve sastojke i kuhati 15tak minuta.
Dodati ribu, shrimp i ociscene mussels pa kuhati dok se mussels ne otvore a riba bude kuhana.
Posuti isjeckanim persunom, bijelim lukom i fennel leaves.
Posluziti uz prepecen hljeb, mi smo imali i krompir salatu uz to! Prijatno.
No comments:
Post a Comment