Potrebni sastojci:
3-4 kriske govedjog prsuta ili govedje slanine
360 gr svenamjenskog brasna
1 kasika secera (moze smedji)
1 kasika (14 gr) praska za pecivo
1 kasika sjeckanog ruzmarina
1 1/2 kasikica soli
1 kasikica bijelog luka u prahu
1/2 kasikice bibera
prstohvat kajen bibera
170 gr putera veoma hladnog
230 gr rendanog gruyere ili nekog drugog sira
1 1/4 cups buttermilk (mlacenice
2 kasike putera za premazivanje lima i biskvita
Rernu ukljuciti na 380 F. Lim prestrti papirom za pecenje i ostaviti sa strane. Kriske slanine preprziti u vreloj tavi, pa isjeckati veoma sitno. Masnocu ostaviti za nesto drugo ili baciti. Ostaviti u frizider da se rashladi.
U brasno dodati sve suhe sastojke. Sjeckalicom za tijesta utisnuti puter u brasno da dobijete sitne grumencice kao pijesak ili malo krupnije. Dodati buttermilk i mijesiti tek toliko da dobijete kompaktnu smjesu.
Premazati lim. Kasikom za sladoled vaditi hrpice tijesta, ako zelite vece biskvite napravite 12 hrpica, za manje uzimajte manje smjese, da dobijete 16 ili vise hrpica.
Premazati puterom i peci 15 minuta. Provjeriti jeli dovoljno porumenilo pa vratiti u rernu na jos 3-4 minute da se dopece.
Uzivati u ovim divnim biskvitima. Prijatno!
No comments:
Post a Comment