Monday, February 19, 2024

Cokoladna torta sa ganazom od crne cokolade i pralina paste

 Recept sam vidjela na fb, uz male izmjene koje sam napravila, recept je zaista fin, a torta mirisna i mocna.




Kad nemate bas nesto vrmena za kuhaje kreme ova torta je pravi izbor, super cokoladna, super socna, a liker od kafe joj bas daje extra mirisnu notu!



Za kore:

5 jaja

10kasika secera pjenasto umutiti

dodati 10 kasika ulja

sastaviti i prosijati

10 kasika brasna za kolace

3 kasike kakao praha

1 prasak za pecivo

u prosijanu smjesu dodati

3 kasike mljevenog keksa

sve zajedno lagano umutiti u smjesu

dodati 100 ml vrele vode

2 lima od 22 cm premazati pekarskom smjesom od brasna ulja i shortening, obloziti dno papirom pa 

smjesu podijeliti u dva jednaka dijela i peci na 350 u prethodno ugrijanoj rerni nekih 20-25 minuta. 

Na fb je uputa glasila da se pece u jednom limu oko sat vremena na 180 i 150, ali u dva lima je dovoljno peci dvadesetak do dvadeset pet minuta. 





Dok se smesa pece ugrijati 300 ml vrhnja za kuhanje (ili za slag), dodati 300 gr crne cokolade ostaviti dva tri minuta da se rastopi, pa umijesiti u fin ganaz.

Inace, torta se moze filovati sa crnom, mlijecnom ili bijelom cokoladom. Za ganaz od bijele cokolade treba dodati 100 gr vrhnja za 200 gr cokolade, a za mlijecnu cokoladu 150 gr vrhnja na 200 gr cokolade. Povecajte kolicine prema vasim potebama!

Za pralina paste, otopiti casu secera (kod mene je casa bila od oko 2 dl) pa kad se fino otopi na laganoj temperaturi dodati mjesavinu ljesnjaka i oraha i proprziti u otopljeno seceru tridesetak sekundi, paziti da ne pocne goriti. 

Sve istresti na silpat podlogu i ostaviti da se hladi. Ohladjeno staviti u food procesor i mljeti dok se ne dobije pasta. Nemojte pregrijati, ponekad zaustavite blender pa promjesajte. 

Umjesiti 300 gr maskarpone sira i u njega dodati pralina paste, sve fino umijesiti u kremu i ostaviti u frizider da se fino rashladi. 


Kad se ganaz fino stisnuo, dodati oko 200 gr maskarpone sira pa dobro izmjesati. 

Kore prerezati na pola, pa na dno kalupa u kojem ste pekli (ili u obrucu za torte) slagati tortu. 

Prvo jednu koru, rezanu stranu ostaviti na gore, dobro natopiti likerom od kafe (ako ne volite previse alkohol u kolacima, premazite simle sirup ili samo prelijte mlijekom) Kore se prilicito mrve, pa ubrzajte proces mazanja kremom. Na koru stavite 100 gr ganaza, pa na ganaz oko 170 gr pralina paste. Ganaz podijelite na 4 dijela ostavljajuci 50 gr ganaza za premaz okolo, a pralina paste na 3. 

Nastavite slagati tortu, tako da na vrh ostavite dno jedne kore, zbog ravnije torte. Kad ste sve fino premazali ostavite u frizider preko noci, da se torta fino stisne pa narendi dan premazite ganazom okolo, vrh bi vec trebao biti premazan i ukrasite po zelji. Kod mene nije bilo neke dekoracije, ali ovako jednostavna mi se posebno dopala!\

Prijatno!






No comments:

Post a Comment