Vec sam objavila recept za klepe sa crvenim sosom, ovaj je sa bijelim.
Potrebni sastojci za 6- 8 osoba
za tijesto:
500 gr brasna za pite
1 jaje
1/4 tsp soli
oko 260 ml tople vode (ili po potrebi da se dobije mekano tijesto)
Za nadjev:
600 gr mljevene manje masne junetine
1 glavica luka
2 cehna bijelog luka
1 kasikica soli
1/2 kasikice bibera
Za preljev:
1 cup vrnja za kuhanje
100 gr kajmaka
50 gr pavlake
3 cehna bijlog luka
prstohvat soli
oko litar i po vode
kasikica soli
Sacuvati 1 1/2 cup vode da se doda u klepe prije nego ih prelijemo sa preljevom.
1 kasika maslaca, ucvrkanog pa dodate 1/2 male kasikice crvene paprike za pocvrkati klepe prije sluzenja.
Umijesiti tijesto i ostaviti da odstoji.
U medjuvremenu pripremiti nadjev, serpu sa vodom i tepsiju u koju cete vaditi klepe supljikavom kasikom.
Kad su kore odstojale razvuci oklagijom, ne izvlaciti prstima. Kora treba ostati deblja. Sjeci kvadrate 3x3 prsta otprilike pa u svaku kockicu dodati nadjev. Dobro zalijepiti krajeve da meso ne izadje iz tijesta tokom kuhanja.
Po 10-15 klepa stavljati u prokljucalu vodu, cekati da isplivaju na povrsinu pa ih kuhati jos oko pola minute.
Supljikavom kasikom vaditi u tepsiju, a u prokljucalu (blago da kljuca ne jako) dodati novu turu klepa.
Kad smo sve klepe skuhali, maknuti serpu sa vodom na stranu, a na istu ringlu staviti da se ugrije kajmak i kiselo vrhnje, koje smo malo posolili i dodali 3 cehne bijelog luka.
Tijesto preliti sa 1 1/2 soljom vode od kuhanja, zagrijanim preljevom i zapeci u rerni 15-20 minuta na 400 F.
Kod mene su se malo vise zapekle, ali svejedno bile su super ukusne. Ugrijati puter do vrenja, staviti na vrh kasikice crvene paprike, sacekati desetak petnaest sekundi i pokapati po klepama. Prijatno!




No comments:
Post a Comment