Tuesday, November 11, 2025

super zdrav i brz hljeb




Potrebni sastojci:


400 gr brasna od spelte

60 gr brasna od heljde

2 kasike sjemenki lana

2 kasike susama 

2 kasike suncokretovih sjemenki

2 kasike sjemenki od tikve

1 kasikica praska za pecivo

1/2 kasikice sode

1/2 kasikice soli

oko 400 ml vode - kucna temperatura


2 kasike maslinovog ulja

za posipanje, po zelji sve sjemenke


Ukljuciti rernu na 420 F. Pomijesati sve sastojke osim ulja, umijesiti mekano tijesto, u zavisnosti od brasna trebace vam oko 400 ml vode. 

Kad se sve fino umijesi dodati 2 kasike ulja i premijesiti jos jednom. Mozete peci odmah, koristite loaf pan koji ste prestrli papirom za pecenje i pomastili sa kasikom maslinova ulja.

Po povrsini pospite sa sjemenkama po zelji i utapajte ih u tijesto.  Mozete tijesto zasjeci da se lakse pece. 

Peci 15 minta na 420 F, pa jos oko 1/2 sata na 400 F. Ostavite u iskljucenoj rerni onako na pola otvorenoj jos 10tak minuta. 


Ovaj hleb je tako divan, razabran i hrskav, pa pripremite puter ili omiljeni namaz, jer cim se ispece mozete da probate onako vruc. 





Prijatno!



No comments:

Post a Comment