Kad dodje jesen I pozegace dobro sazriju, onda se pece bestilj od njih. Slatkim I dozrelim sljivama nista nije bilo potrebno dodavati, tek ih okostiti I pole ubacivati u serpu u kojoj cemo kuhati bestilj. Potom bestilj kuhati na laganoj temperature pod kraj sporeta ne mjesajuci previse. Bestilj bi se sluzio isto kao I pekmez uz slatki ili kiseli kajmak. Moj omiljeni dzem ikad. Obzirom da na Floridi rijetko bude tih nasih sljiva pozegaca, I kad dodju skupe su, radije ih pojedemo svjeze, ovaj bestilj sam pravila od suhih sljiva. Skoro da se I ne osjeti razlika.
Potrebno:
1 pakovanje suhih sljiva, kod nas je oko pola kilograma
2 dl vode
Po zelji dodati sljedece, ali u bestilj se po pravilu nista ne dodaje: secer, vanilla, kardamam, klincici, cimet, itd po zelji.
Obzirom da nase sljive nisu bas previse suhe, jako su mekane, potrebno ih je nakiseliti u toploj void samo desetak minuta. Potom ih oprati, doliti oko 2 dl vode I prokuhati oko pet sest minuta. Neka ostane malo vode na dnu, kako bestilj ne bi bio pregust. Pulsirajuci ih samljeti u food procesoru, kako bi ostali komadici sljive. Cuvati u staklenkama u frizideru.
Prijatno
No comments:
Post a Comment