Primprema:
Za podlogu
300 gr napolitanke sa okusom ljesnjaka
50 gr rizinih pahuljica
50 gr krupno mljevenih ljesnjaka
2 pune kasike secera
2 pune kasike putera
150 gr nutele
Za nadjev
700 gr krem sira
200 gr kiselog punomasnog vrhnja
80 ml vrhnja za kuhanje
150 gr secera
1 kasika vanile
5 jaja
3 kasike gustina
450 gr nutele
75 gr istopljene cokolade
Za ganaz 225 gr mlijecne cokolade
150 gr nutele
240 ml vrhnja za kuhanje
2 kasike putera sobne temperature
100 gr krupno mljevenih ljesnjaka
Za dekoraciju
1 solja sacuvanog ganache ferero kuglice
Izrada:
Za podlogu preprziti ljesnjake, krupno ih samljeti, a napolitanke izlomiti na krupnije komade. Sve umijesiti zajedno i staviti na dno kalupa, pritiskajuci casom ili nekim drugim predmetom da se sve fino poveze.
Za filing umutiti krem sir sa secerom, vrhnjem i vanilom. Dodati jaja sva odjednom, pa potom gustin i miksati tek da se sve fino poveze i umuti. Dodati istopljenu cokoladu, nutelu i puter, nastaviti sa miksanjem dok se sve fino poveze u jednolicnu masu
Kalup za torte obloziti folijom, kako voda ne bi mogla uci u kalup. Ugrijati vodu, pa kalup staviti u drugi lim u kojem dolijemo vode negdje do 2/3 kalupa. Rernu ugrijati na 180/350F. Sasuti umucen fil na podlogu i peci 15 minuta, potom smanjiti na 150/250 F i nastaviti peci jos 75 minuta.
Rernu otvoriti i postaviti drvenu kasiku da se moze ohladiti. Poslije sat vremena cheescake izvaditi iz rerne i prebaciti u frizider da se u potpunosti ohladi, narednih 6 sati ga ne bi trebali ukrasavati.
Napraviti ganache od nutele i cokolade pa odvojiti jednu casu za ukrasavanje. U preostali ganache dodati ljesnjake pa preliti preko cheescake. Ostaviti da se potpuno ohladi i stisne prije dekorisanja.
No comments:
Post a Comment