Sunday, November 5, 2017

Ferrero rocher cheescake

Verzija broj 1, mom dragom prosle godine za rodjendan...



Primprema:

Za podlogu
300 gr napolitanke sa okusom ljesnjaka                                                                        
50 gr rizinih pahuljica                                                                        
50 gr krupno mljevenih ljesnjaka                                                                        
2 pune kasike  secera                                                                      
2 pune kasike  putera                                                                      
150 gr  nutele                                                                     

Za nadjev
700 gr krem sira                                                                       
200 gr kiselog punomasnog vrhnja                                                                        
80 ml vrhnja za kuhanje                                                                     
150 gr secera                                                               
1 kasika vanile                                                                   
5 jaja                                                                      
3 kasike  gustina                                                                 
450 gr nutele                                                                      
75 gr istopljene cokolade
  Za ganaz                                                                                                         
225 gr mlijecne cokolade                                                                        
150 gr nutele                                                                                                        
240 ml vrhnja za kuhanje                                                                      
2 kasike putera sobne temperature                                                                        
100 gr krupno mljevenih ljesnjaka        

Za dekoraciju
1 solja sacuvanog ganache                                                                        
ferero kuglice 






Izrada:



 Za podlogu preprziti ljesnjake, krupno ih samljeti, a napolitanke izlomiti na krupnije komade. Sve umijesiti zajedno i staviti na dno kalupa, pritiskajuci casom ili nekim drugim predmetom da se sve fino poveze.


 Za filing umutiti krem sir sa secerom, vrhnjem i vanilom. Dodati jaja sva odjednom, pa potom gustin i miksati tek da se sve fino poveze i umuti. Dodati istopljenu cokoladu, nutelu i puter, nastaviti sa miksanjem dok se sve fino poveze u jednolicnu masu


 Kalup za torte obloziti folijom, kako voda ne bi mogla uci u kalup. Ugrijati vodu, pa kalup staviti u drugi lim u kojem dolijemo vode negdje do 2/3 kalupa. Rernu ugrijati na 180/350F. Sasuti umucen fil na podlogu i peci 15 minuta, potom smanjiti na 150/250 F i nastaviti peci jos 75 minuta.


 Rernu otvoriti i postaviti drvenu kasiku da se moze ohladiti. Poslije sat vremena cheescake izvaditi iz rerne i prebaciti u frizider da se u potpunosti ohladi, narednih 6 sati ga ne bi trebali ukrasavati.


  Napraviti ganache od nutele i cokolade pa odvojiti jednu casu za ukrasavanje. U preostali ganache dodati ljesnjake pa preliti preko cheescake. Ostaviti da se potpuno ohladi i stisne prije dekorisanja.


   Ganache koji smo odvojili povremeno promijesati, pa kad se stisnuo kao fudge staviti u vrecicu za ukrasavanje i ukrasiti.








                                                                                                                   



 

No comments:

Post a Comment