Mus je ispao malo gusci nego sam navikla, vjerovatno zbog 2 zelatine koje sam dodala u njega, mada obicno ne dodajem zelatine u moje musove.
Potrebni sastojci:
6 zumanaca
130 gr secera
130 gr vode
400 gr mascarpone sira
300 ml vrhnja za slag
2 zelatine
1 kasika vanile
1 manje pakovanje borovnica
kora:
6 bjelanaca
5 kasika secera
5 kasika mljevenog badema
6 zumanaca mutiti u mikseru dok se ne zapjene. Dodajte jednu kasiku secera od ukupnih 130 gr, da bi lakse zapjenili zumanca.
U medjuvremenu kuhajte 130 ml vode sa preostalim secerom neke dvije tri minute. U tankom mlazu dodajite u zumanca da vam se tempiraju. Osavite da se muti dok se ne ohlade skoro u potpunosti, dodajte zelatinu pripremljenu prema uputama, I na kraju je rastopite u mikrovalnoj. Spremite u frizider dok pripremate ostatak.
Dobro rashladite metlicu I zdjelu kao I vrhnje. Ja nancesce sve troje stavim na nekih pet minuta u led da se dobro raslade. Potom umutim u gust slag.
Maskarpone mutiti do pjenaste mase, pa lagano dodati kremu od zumanaca. Krema bi do sad trebala biti u potpunosti hladna kako ne bi rastopila mascarpone.
Na kraju dodajte I umuceni slag, I sve metlicom mutate dok ne dobijete jedolicnu smjesu. Izlijte u pripremljeni mold.
Kao koricu, ja sam umutila preostala bjelanca sa sest kasika secera, pa umijesila 5 kasika bademova brasna I ispekla kao koru u velikom limu. Na kraju sam izrezala koricu zeljene velicine.
Kolac je posprejan sa cocoa butter smejsom, obzirom da je prvi put, nisam previse kriticna ali moglo je biti I puno bolje..
No comments:
Post a Comment