Saturday, November 11, 2017

Easy Ferrero Rocher homemade cake - Ferrero Rocher sa tecnim filom, najbrzi i najukusniji ferrero

Recept na bosanskom je na dnu stranice - For Bosnian scroll down

Ferrero rocher candies are heavenly addiction and I can not have enough of them. Perhaps that was my biggest motivation to create an entire cake recipe.
This cake contains very untypical ingredients; and very untypical way of preparing entire cake, but still texture is very nice and mainly composed ground hazelnuts.


                      


Ingredients:

5 eggs
300 gr of sugar (1 1/2 cup)
340 gr flour  (1 cup)
hazelnut flavoring for cake
1 bag baking poder (1 TBS)
4 TBS cocoa
200 ml milk ( 1 cup and 2 TBS)

fill:

1200 ml of milk ( 6 cups and 6 tbs)
hazelnut flavoring
200 gr of sugar ( 1 cup)
200 gr of chocolate ( 7 oz)
250 gr of butter (8 oz)
200 gr of ground hazelnuts

For decoration:

1 giotto
1 Ferrero selection
3-4 Hazelnut double
2 paks of  Maltesers



Ako se zanemari ova dekoracija, ovaj Ferrero rocher je najbrzi I najjeftiniji koji sam do sad napravila, a ujedno I najukusniji. Kore su tako mekane I socne, I prosto su se stopile sa tecnim filom u ovoj torti, pa zaista I ne znas sta jedes, koru ili fil.

 
Potrebni sastojci za koru:

5 jaja
300 gr secera
340 gr brasna
1 tuba dodatka za kolace sa ukusom ljesnjaka (ili liker od ljesnjaka)
1 prasak za pecivo
4 kasike kakaa
200 ml mlijeka

Za fil:

1200 ml mlijeka
aroma ljesnjaka
200 gr secera
200 gr cokolade za kuhanje
250 gr putera
200 gr prepecenih I samljevenih ljesnjaka

Za dekoraciju:

Glazura:
170 gr cokolade za kuhanje
75 gr putera
2 kasike ulja
2 kasike vode

Dekoracija torte po izboru ili ova:

1 giotto
1 Ferrero selection
3-4 Double  od ljesnjaka -
 duguljasti keksici punjeni ljesnjakovom kremom I vaflima
2 pakovanja Maltesers okruglih cokoladnih bobica




Miksati jaja sa secerom dok se fino upjene. Dodati mlijeko, pomijesane suhe sastojke I sve dobro sjediniti bez previse miksanja.

Mold za torte premazati puterom I posuti brasnom te uliti tijesto. Ja sam okolo stavila foliju obzirom da mi mold nema dno I stavila u drugi lim da se pece.

Peci na 190c/375 F 45 minuta. U zavisnosti od kalupa treba prilagoditi vrijeme pecenja, cackalica treba izaci cista kad testiramo jeli pecen kolac.


Dok se kolac hladi pripremiti preljev.

Provreti sve sastojke zajedno, mijesajuci puter I cokoladu da se fino rastopi.

Ohladjenu koru presijeci da dobijete tri kore.

Onaj dio koji je na vrhu vratiti u modlu u kojoj ste pekli tortu I koju ste oblozili folijom da vam nadjev ne bi iscurio.

Okrenuti ga gornjom stranom na dole I obilno zaliti vrelim preljevom, Ja sam stavila oko 5 do sedam kutljaca. Na to staviti srednju koru koristeci vecinu preljeva koji je ostao. Za vrh ostaviti tek jednu do dvije kutljace.

Na kraju I zadnju koru staviti preko ostavljajuci dno kore prema vrhu. Preliti preostalim preljevom I ostaviti da se hladi.

Ja sam ostavila u kuhinji neka dva do tri sata dok se torta nije u potpunosti ohladila, pokrivsi samo kuhinjskim papirom.

Pokriti folijom I spremiti u frizider do sljedeceg dana.

Naredni dan otopiti puter da sva tecnost iz njega ispari I dodati ulje, vodu I na kraju cokoladu. Mijesiti da se cokolada fino rastopi I dobijete sjajnu glazuru.

Cijeli kolac premazati sa rastopljenim dzemom od kajsije. Ovaj korak mozete izostaviti ali mi volimo dzem od kajsije na kolacima.

Dok pripremate glazuru ostavite tortu u frizider da se dzem stegne.

Rastoplejnu glazuru izliti na sredinu torte a potom sa dugom spatulom razliti glazuru prema stranicama.

Dok je glazura jos vruca dekoristati odabranim cokoladnim asortimanom ili ukrasiti tortu po zelji.

Ova dekoracija mi je skuplja od same torte, pa mozete izabrati samo cokoladnu glazuru, sa tucenim ljesnjacima sa strane, izgledala bi sasvim dostojno ovoj torti.

Obzirom da je torta mom hubbyiju za rodjendan, uviejk mu pripremim neko super fino cokoladno iznenadjenje za rodjendan, dostojno najboljem muzu I ocu na svijetu!

Da mu je u zdravlje I srecu!

No comments:

Post a Comment