Moj najomiljeniji dzem je svakako bestilj. Nekako me uvijek nanovo vrati u djetinjstvo. Kuhao bi se od prezrelih sljiva pozegaca, koje su zrele u cistim zelenim prostranstvima, bez zaprasivanja I pesticide. Secer mu ne bi ni trebao, samo bi se raspolovile, izvadile bi se kospice I stavljale u veliku serpu koja zauzima citavu povrsinu sporeta na lozenje. I tako bi se krckale citav dan.
Moj dzem nije ni blizu toga. Ovdje u Americi ne mozete naci nase sljive uopste. A kad ih nadjete jednom u toliko godina, sasvim slucajno, onda ih radije pojedete a ne pravite dzemove od njih.
Zato suhe sljive mogu se naci svagdje. I one su odlicne za pravljenje dzemova.
Potrebni sastojci su:
1/2 kg suhih sljiva
2 dl vode
Po zelji mozete dodati vanilu, cimet, cardamom, secer, med, originalnom bestilju se nista ne dodaje.
Provo se sljive natope u toploj void I ostave 15tak minuta da nabubre. Voda se prospe a sljive se stave kuhati na laganoj vatri.
Dovoljno je 5-10 minuta. Ne treba sva voda da ispari, jer ako cete procesirati dzem u food procesoru, potrebno je da ima malo vode.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment