Wednesday, August 7, 2019

Pituljice

Kolac koji volim cak vise I od baklava. Starinski kolac koji je nepravedno stavljen u zapecak, iako je veoma fin I lagan za izradu. Slike sutra!



Potrebni sastojci:

Za kremu:

750 ml mlijeka
150 gr griza
100 gr oraha, ili po potrebi
2 jaja
2 kasike secera
2 vanillin secera
2 kasike pavlake
1 prasak za pecivo

Pakovanje tankih kora za pite

150 gr putera za premazivanje jufki

Zaljev:

1 kg secera
1 litar vode
1 limun isjecen na kolutove


Staviti mlijeko da zakipi pa mu dodati griz pomijesan sa secerom I vanillin secorom. Kuhati 2-3 minuta da se griz fino ukuha I zgusne.









Ja griz prebacim u stand mikser I pocnem miksati da se brze ohladi. Kad je vec hladan dodam mu 2 kasike pavlake-milerama I prasak za pecivo, te nastavim miksati. Potom dodam jedno po jedno jaje I nastavim miksati dok se smjesa fino umjesi. Ostaviti da se masa fino ohladi, masa ce se jos dodatno zgusnuti.

Staviti zaljev da se kuha. Kad provri, kuhati jos nekih desetak do petnaest minuta u zavisnosti od jacine vase ringle. Sirup treba da bude gust, provjerite tako sto cete uzeti kasiku sirupa I ohladite treba da bude malo zidji od meda.

Orahe izrezati na krupnije komadice. Ja obicno rezem nozem, kako bih imala krupnijih komada.

Kad je krema fino rashladjena, otvoriti kore pa ih okrenuti sirom stranom prema sebi. Izrezati na 4-5 traka. AKo izrezete na 4 trake imat cete malo vece pituljice.

Uzimati po dvije trake, a ostale prakriti salvetom da se ne isusuju.

Premazati puterm jednu traku, pa onda I drugu. Na pocetak staviti kasicicu nadjeva pa na to sjeckane orahe.

preklopiti tijesto, pocevsi praviti trokutasti oblik. Nastaviti okretati trougao do kraja jufke. Dobit cete male paketice koji su se nekad zvali zapisi, to jest pituljice na zapis.

Peci na 315 F do lijepe rumene boje.

Malo ih ohladiti pa preliti vrelom agdom.

Ostaviti da se fino rashlade pa uzivati!

Prijatno!

No comments:

Post a Comment