Kvrgusa je divno krajisko jelo, koje za mene sarajku je toliko privlacno da ne mogu prestati traziti najbolje tiesto sa nju. Nedavno sam malo promijenila sastav tijesta i dopao nam se svima:
Ukljuciti rernu da se grije, pripremiti piletinu i po zelji gljive. Ovaj put ja nisam stavljala gljive samo piletinu. Lim namazati uljem, nikako puterom jer bi previse zagorio.
Zaciniti piletinu uljem, pa onda solju, biberom, crvenom paprikom, kajen paprikom, bijelim lukom u prahu i crnim lukom u prahu.
Staviti u zagrijanu rernu da se pece na 425/220 C dok pocne fino rumeniti oko pola sata.
Potrebni sastojci za tijesto:
2 jaja
3 kasike ulja
1 kasikica soli
1/2 praska za pecivo
2 solje kefira, jogurta ili kiselog mlijeka
brasna po potrebi da se dobije tijesto malo gusce nego za palacinke. Ostaviti da odstoji dok se piletina pece.
Kad je piletina zapecena uliti tijesto izmedju mesa, i ako dodajemo gljive poredati ih po tijestu.
Peci 20 minuta, premazati puterom pa dopeci jos 10 minuta da sve fino porumeni.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment