Vec dugo trazim ovaj recept (negdje sam ga zagubila u moru drugih) i nikako ne mogu da si oprostim jer je zaista izmedju sapica, bosanskih lokuma i ovo jedan od moja 3 omiljena kolaca. Srecom kako to i biva, Milicza (nik name sa coolinarike) ih je pravila nedavno pa je nesebicno podijelila recept na FB.
Apsolutno predivne kocke koje se tope ....
Potrebni sastojci:
300 gr ostrog brasna (probati sa svenamjenskim ostro je previse prhko)
50 gr secera u prahu
200 gr maslaca
2 kasike vrhnja
prstohvat soli
po zelji 1 kasika cimeta
Nadjev:
300 gr oraha
200 gr secera
2 velike kasike ruma
1.5 dl vrelog mlijeka (ili manje)
naribana korica od limuna
cimet po ukusu
Pripremiti nadjev tako sto se svi sastojci zaliju vrelim mlijekom i ostave da se hladi. Umijesiti tijesto i ostaviti 1 sat u frizider.
Podijeliti tijesto na dva dijela, prvi dio razvaljati pa peci nekoliko minuta na 390 F.
Razvaljati drugi dio u istoj velicini. Prvi dio premazati nadjevom, pa preko staviti drugi dio. Peci narednih 15tak minuta ili dok tijesto ne dostigne 205 F unutrasnju temperaturu.
Toplo tijesto rezati u zeljene oblike.
Uvaljati u secer u prahu prohladjene kocke.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment