Reccept za ovu divnu patku je od Damire Skansi, a original recept nalazi se ovdje.
Potrebni sastojci:
1 patka
2 narance
desetak struka timijana
2 struka ruzmarina
1-3 zvjezdasta anisa
2 dl vina suhog, bijelog
1 mala casica likera od narance ili porta
1 dl maslinova ulja
so, biber
Za sos:
2 dl umaka od pecenja (truditi se da se odvoji od masnoce)
1 dl vode
1 korica (samo narandjasti dio, prokuhan 3 puta) i sok narandje
1 kasikica skrobnog brasna
so, biber po potrebi
Priprema:
Po mogucnosti patku oprati i posusiti i ostaviti otkrivenu dan ranije u frizideru.
Sljedeci dan Patku nasoliti 2 sata prije pecenja (moze i 4).
U udubljenje staviti jednu narandju, anis, grancicu ruzmarina i desetak struka timijana.
Politi maslinovim uljem i peci 15 minuta da fino porumeni (400 F airfryer). Smanjiti na 350, pa peci pola sata.
Posle pola sata zaliti sa pola vina i nastaviti pecenje jos pola sata.
Patku povremeno presipati sosom od pecenja.
Posle pola sata patku mozete okrenuti, ja nisam jer mi airfryer pece i odozdo sasvim fino, pa smanjiti temperaturu na 325 F (airfryer je u pitanju ne rerna.)
Peci naredni sat.
Kad je peceno ocijediti sav sok pa masnocu odvojiti u posebnu zdjelu a vodenasti dio upotrijebiti za izradu sosa.
Patku preliti sa preostalim vinom pa nastaviti peci jos 10 minuta ako nije dovoljno porumenilo.
Napraviti sos tako sto se provrije sok od pecenja, a u vodi se razmuti skrobno brasno pa se doda. dodati i sok od narandje i koricu pa prokuhati. Ja sam dodala naknadno malo vode jer mi je bilo gusto.
Posluziti sa krompirom, mlincima ili cime vi zelite.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment