Potrebni sastojci za 4 osobe:
4 omanja patlidzana
1 velika glavica luka
4 cehna cesnjaka
2 kasike sjeckanog persina
1 -2 paradajza
timijan
bosiok
ulje od olive
Priprema:
Patlidzan oguliti na trake, znaci ne guliti cijeli patlidzan vec preskakati trake. Obariti ga nekoliko minuta u vreloj vodi kako bi gorcina izasla iz patidzana. Ako ne zelite da obarujete patlidzan mozete ga posoliti I ostaviti 20tak minuta, a zatim dobro oprati I posusiti. Patlidzanu odsjeci tanku traku na dnu kako bi mu napravili ravno dno da bolje stoji u tepsiji. Gornji dio odsjecite takodje I pokusajte izdubiti sto vise patlidjana kako bi napravili camcice koje cete filovati. Izdubljenu masu sito isjeckajte I dodajte isjeckanom paradajzu I luku.
Ako ne zelite peci u rerni Imam baildi, onda preprzite patlidjan fino sa svih strana. Takodje przite I fil uporedu, przeci luk 10tak minuta da se fino uprzi I pocne rumeniti, dodajte ostalo povrce I nastavite prziti dok se sve fino uprzi. Nafilujte patlidjane I nastavite ih pirjati poklopljene uz dodavanje malo vode do pola case, kako bi se sve fino uprzilo I povrce omeksalo.
Ako zelite peci u rerni, onda odmah nafilujte neuprzeno povrce I patlidjane, dolijte pola case vode I poklopite folijom ili pergament papirom I pecite na 200/410 F 20 minuta a onda otkriveno jos 15tak minut ili dok povrce ne omeksa.
Nisam znala da ima i tamo imam baildi! :-) Pravimo i mi u Grckoj ali ne izgleda ovako kao na slici. Kod nas je vise kao sos koja sadrzi patlidzane, nekako je ljuto zbog belog luka... Ja to radije jedem sa fetom.
ReplyDeletemmm I ja bih to jela sa fetom, nije mi bas nikad palo na pamet... hvla draga..
ReplyDelete