12 kora za pite
500 gr oraha
200 gr putera
tirit
Za tirit:
250 gr putera
2 kasike secera
2 jaja
2 zumanca
oko 1/2 kg brasna
Za zaljev:
2 case vode
2 case secera
1/2 limuna isjecenog na kolutice
Prvo napraviti tirit tako sto u mekan puter dodamo jaja I mutimo rukom dok se pjenasto umuti. Dodati limunov sok I secer I nastaviti mutiti da se fino sjedini. Dodavati brasno postepeno dok se dobije mrvicasta smjesa koju protjeramo kroz djevdjir. Bilo bi pozeljno da se prosije kako bi otklonili ostatke brasna u tiritu. Ova kolicina tirita je vise nego sto cete trebati za ruzice, ali ostatke mozete iskoristiti da napravite neku manju baklavicu ili nesto slicno. Ostaviti na stranu.
Uzimati po jednu koru za pitu, svaku premazati puterom I slagati jednu na drugu. Na trecu koru staviti orahe ravnomjerno rasporedjujuci po cijeloj kori, na cetvrtu staviti tirit, petu orahe, I sestu tirit.
Mozete pomijesati orahe I tirit ali ja to ne radim, jer ako mi ostane smjese ne mogu je koristiti ni za sta osim baklavu, a ako su razdvojene orahe mogu da iskoristim za bilo sta drugo.
Kad smo zavrsili sa posipanjem kora, umotati ih u rolat, ali ne precvrsto, presjeci na pola, pa na daski sjeci rolatice malo deblje od prsta, malo ih stisnuti pa redati u okrugli lim, pocinjuci od kraja, I zavrsiti u sredini. Napraviti jos jedan rolat.
Ruzice obilno namazati puterom pa peci naredni ili isti dan na veoma blagoj temperaturi, vise susiti nego peci do lijepe rumene boje.
Ukuhati sirup sa kriskicama limuna pa vrelim zaljevom zaliti mlake ruzice. Staviti nesto preko lima, pa pokriti lanenom salvetom kako bi zaljev bolje upio.
No comments:
Post a Comment