Snikerdoodle kolacici su tako mirisni i fini, lagani i brzi za napraviti, sastojke vjerovatno vec imate u kuci da toplo preporucijujem...
Potrebni sastojci:
2 1/2 cups (350 gr) svenamjenskog brasna
2 tsp (male kasikice) cream of tartar - moze se koristiti prasak za pecivo umjesto
1 tsp sode bikarbone
prstohvat soli
2 stick (226 gr) putera
1 1/2 cups (300 gr) secera u kristalu
vanila ili 1/2 kasikice tecne vanile
2 jaja kucne temperature
Za uvaljati keksice:
1/4 cup (50 gr) kristal secera
1 1/2 TBS (kasika) cimeta
Izrada:
Prosijati brasno, cream of tartar i sodu. Miksati puter, secer i vanilu dok puter ne posvjetli i bude kremast, nekih 3-4 minute. Dodati jedno po jedno jaje, miksajuci poslije svakog da se fino sjedini sa masom. Dodati suhe sastojke u trecinama i mijesiti tek toliko da se sastojci sjedine. Pokriti providnom folijom i ostaviti oko pola sata u frizider da se tijesto odmori i ne lijepi za ruke.
Ja ove kolacice ne oblikujem nista posebno, uzimam manjom kasikom za sladoled masu, i stavljam u secer i cimet. Uvaljati ih u smjesu cimeta i secera i staviti u lim za pecenje koji smo oblozili pergamentom i blago naprskali uljem u spreju ili obicnim. Prije pecenja dobro ih je zamrznuti bar nekih sat vremena ali mogu direktno u rernu. Peci 8-10 minuta nikako duze na 375 (325 nove rerne) F ili 190 C.
No comments:
Post a Comment