Potrebni sastojci za 4 osobe:
1 pile ili cetiri bataka sa karabatacima ili 8 bataka
2 solje rize (ja sam koristila zutu rizu sa vec pripremljenim zacinima, tako da nisam dodatno zacinjavala rizu)
povrce po izboru
5 solja pileceg temeljca
so, biber, ljuta paprika
1 dl ulja po izboru
Priprema:
Povrce ocistiti I izrezati na manje komadica. Rizu staviti na dno tepsije a po njoj poredati povrce.
Pile isjeci na manje komadice, ili ako koristite batake oprati ih I posusiti. Zaciniti solju, paprikom, bijelim lukom u prahu I politi uljem, pa sve dobro izmjesati.
Rasporediti ih po rizi I povrcu.
Doliti 5 solja pileceg temeljca.
Peci u prethodno ugrijanoj rerni na 230 C oko 50 minuta ili dok povrce I piletina fino porumene. U medjuvremenu provjeriti ima li jos temeljca I u zavisnosti od rize, dodati jos ako je potreno.
Ostaviti da se ohladi koji minut I uzivati u kompletnom obroku. Ja obavezno prelijem svoje sa kefirom ili posluzim uz jogurt.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment