Svadbena baklava u svoj svojoj ljepoti ............
Baklava koja se pravila samo za svadbe; baklava u koju su se dodavali cimet I karanfilcici zbog raskosa mirisa I okusa. Svadbena baklava se razlikuje od drugih baklava upravo po tome, ali I po broju duvaka odnosno slojeva od kojih je baklava sastavljena.
Potrebni sastojci:
70 kora za baklava
1 1/2 kg badema (mogu I orasi, ali bademi su u Bosni bili veoma rijetki I skupocjeni pa se ova baklava pravila od badema)
1/2 solje secera,
1 mjera tirita za baklavu
200 gr otopljenog maslaca ili masla
2 kasikice cimeta
klincici ili karanfilcici
Za ovu velicinu lima potrebno je u pola manje tirita I oraha, 2 pakovanja tankih jufki.
Puterom premazati lim za pecenje pa slagati 13 kora na dno. 14 I 15 koru presuti cimetom. Sesnaestu koru presuti sa mjesavinom badema, secera I tirita, I nastaviti presipati sve dok ne dodjemo do 54 kore. 54 I 55 koru presuti cimetom. Potom nastaviti slagati kore jednu na drugu sve do 70te.
Baklavu izrezati na rombove pa u svaki romb zabosti po jedan karanfilcic.
Na slici je baklava pravljena u pola mjere....
Vazno je napomenuti da se sve I jedna kora mora premazivati rastopljenim puterom. Ako je ostalo putera, kad izrezete baklavu, mozete je ponovno zaliti puterom.
Pokriti baklavu folijom, pa je peci 1 1/2 sat na 180 C.
U medjuvremenu pripremiti sirup, za ovaj lim upolovite sastojke.
2 kg secera,
5 casa vode,
1 limun isjecen na kolutove,
1 cinnamon u stapicu,
Sve kuhati dok se ne ukuha u sirup. Iscjediti jedan limun u sirup, izmjesati dobro I preliti toplu baklavu vrelim sirupom.
Prijatno!
Vau kakve su yo kore sto treba koristiti toliko???:-) i mi kad pravimo baklava koristimo iste sastojke plus uvek cimet i karanfilic, mozda zato se poludim kad vidim recepte pod nazivom baklava a nisu ono sto pravimo mi. :-) kako to mislite "po broju duvaka"? Mislite na to koliko ima komadice ili slojeve? Kod nas originalno ide kora fil kora fil kora fil itd ali nisu 50! :) ma koliko su tanki da stavite 13 samo na dnu? Ne premazite svako puterom?? Mi koristimo veoma tanke skoro providne a idu oko 5 na dnu... Bravo!
ReplyDeleteDarling ova je svadbena, pa ide malo vise kora nego obicno. Duvak je isto sto I kora. Ja cimet I karanfilic ne stavljam u svaku baklavu I nikad u moju omiljenu Sarajevsku nije isao nikakav zacin. Kad pogledas u sliku jel vidis 13 kora na dnu, naravno ne jer je baklava prilicito visoka. Obzirom da ima toliko kora, 13 na dnu I 3 na vrhu se skoro I ne primijete. Svaka se mora premazati puterom, ili ce se baklava razdvajati kad se pece! Probaj jednom prilikom praviti manji lim, kao sto sam ja, ova baklava je fantasticna. ako ti se ne da praviti tirit mozda da koristis suhe mrvice od kruga... ali ne previse jer ce upiti previse zaljeva.. Pozdrav za tebe!
ReplyDelete