Wednesday, February 16, 2022

ala hurmadzici , hurmasice, hurmice, brdarice, hurmadzik

 Ove hurmasice sam napravila sasvim slucajno, pokusavajuci se sjetiti hurmadzika koje sam nekad davno jela. 




Oni nisu ni malo nalik OVOM hurmadziku koji se pravi u Sarajevu, koji su veoma krckavi i ni malo spuzvasti, nego su vise onako ni tvrdi ni meki, i pod zubima se pomalo i rasipaju i tope. 

Moja family je bila odusevljena kolacem, i kako kazu, ni malo nalik na hurmadzik, ali u isto vrijeme apsolutno predivan kolac, spuzvast i mekan, nesto sasvim novo za sve nas. Mislim da cu sljedeci put dodati i vanilu, jer mislim da cu ga ponekad ponoviti, bas je lagan za napraviti u odnosu na  originalni hurmadzik. Klikni ovdje za taj recpet. 



Potrebni sastojci:

225 gr putera

1 jaje

400 gr brasna za kolace 

1 soljica mala ulja

2 kasike pavlake ili cvrstog jogurta 

1 kasikica praska za pecivo

1 kasikica sode bikarbone

3 kasike secera


Umutiti mikserom ili rukom ulje, puter, secer, jaje i pavlaku u pjenastu masu. Dodati brasno pomijesano sa sodom i praskom za pecivo pa lagano izmjesati. Sa brasnom biti veoma pazljiv, jer od velicine jajeta a i od vrste brasna ce zavisiti koliko cete trebati. Nekoliko kasika ostaviti na stranu pa postepeno na kraju dodavati. Tijesto se ne smije lijepiti za ruke, ali ne smije biti ni tvrdo i zasiceno u potpunosti. 

Oblikovati hurmasice oko 60-70 gr u zavisnosti kolike zelite pa ih pritisnuti na rende ili brdo. 

Peci 15 minuta na 350 F pa smanjiti i peci jos 20tk na 310. 

Izvaditi da se malo prohlade, pa ukljuciti zaljev da ponovo provrije. Zaliti i pokriti kuhinjskom krpom i jos daskom preko toga. 

Najbolje su rashadjene i iz frizidera, jer ce se direktno tako tople raspadati i bice tesko da ih se vade iz lima. 


Agda:

9 dl vode

9 dl secera

1/2 limuna

Kuhati 10-15 minuta na srednjoj temperaturi, zaljev treba biti blazi nego za baklavu. Vreo zaljev i malo manje vrele hurmasice. Zaliti pokriti krpom, pa daskom i ostaviti da se hladi. 





Prijatno!



No comments:

Post a Comment