Veoma dekorativna baklava koja se zavija kao sarmice, ali se prije toga list kore uhvati preko sredine da se formira masnica, potom se krajevi masnice skupe zajedno I na taj dio se stavlja fil. Fil mozete odrediti po zelji, kod mene su ljesnjaci sa keksom, trebala sam dodati I malo cokolade ali ovaj put nisam, to ostavljam za sljedeci put.
Sastojci:
1 pakovanje kora za baklavu srednje debljine
500 gr ljesnjaka
200 gr mljevenog petit ili plazma keksa
100 gr cokolade
150 gr putera za premazivanje kora
Zaljev:
750 gr secera
500 ml vode
pola limuna
Ljesnike mozete preprziti u tavi da im se pojaca okus I miris. Ohladiti I samljeti. Samljeti keks, cokoladu izrendati ili je staviti u food processor I usitniti.
Uzimati po jednu koru I staviti je duzom stranom prema sebi. Premazati puterom. Od jufke napraviti masnicu, tako da stisnete kore preko sredine.
Krajeve saviti prema sebi I na njih stavljati nadjev.
Umotati ih u sarmicu malo cvrsce kako se ne bi odmotavale. Redati u podmazan lim.
Baklavu premazati obilno puterom I peci na 350 F 40 minuta.
U medjuvremenu napraviti jaci zaljev, preliti vrelim zaljevom mlaku baklavu.
No comments:
Post a Comment